Russland stopper import av norsk sjømat


Publisert 07.08.2014 av Are Kvistad Sjømat Norge Havbruk Industri og handel

Russland har innført importforbud for matprodukter fra Norge, USA, Canada og Australia. Dette vil ramme det meste av norsk sjømateksport til Russland.

Forbudet omfatter innførsel av landbruks- og sjømatprodukter fra disse landene for en periode på ett år. FHL har fått bekreftet fra norske myndigheter at dette vil gjelde det meste av sjømatprodukter fra Norge.

– Dette skaper stor bekymring i flere sjømatsektorer. En vesentlig andel av norsk laks, ørret og sild eksporteres i dag i det russiske markedet. Russland er også totalt sett er blitt det største enkeltmarkedet for norsk sjømat. I fjor ble det solgt norsk fisk og skalldyr for 6,5 milliarder kroner til Russland, sier administerende direktør Geir Ove Ystmark i FHL.

Ekstraordinære tiltak
På nåværende tidspunkt har FHL tett kontakt med norske myndigheter for å få ytterligere klarhet i hvilken innretning tiltakene får. Ystmark sier det vil være avgjørende at det legges til rette for kompenserende tiltak overfor enkeltbedrifter slik at disse ikke rammes for hardt på kort og mellomlang sikt.

– Vi befinner oss i en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak, sier Ystmark, og understreker at disse må tilpasses de ulike sektorene.

Laks- og ørretsektoren er ikke ukjent med restriksjoner på handelen med Russland, og senest i 2006 var det full stans i eksporten. Den gang fant eksportørene nye markeder, og den gode etterspørselen vil sannsligvis bidra til at denne sektoren ikke rammes veldig dramatisk på lang sikt. Laksemarkedene har vært preget av økt etterspørsel og manglende tilførsel, og spesielt har sushibølgen bidratt til dette. De siste årene er laksemarkedet dessuten betydelig utvidet med fri markedsadgang til USA og EU.

Krevende for pelagisk
Når det gjelder pelagisk industri som eksporterer sild og lodde, er situasjonen mer krevende. Villfisksektoren har også opplevd restriksjoner i det russiske markedet, og en stor andel av bedriftene som eksporterer sild har vært utestengt fra det russiske markedet siden nyttår. Torsk- og skalldyrsektoren har i praksis også vært utestengt det siste året.

– Etter at Ukraina praktisk talt falt bort på grunn av urolighetene, vil en stopp på Russland skape store utfordringer siden det ikke er like enkelt å finne alternative markeder, sier Ystmark.

Nye markeder
Både næring og myndigheter står overfor en utfordrende situasjon, og det er viktig at vi får en god dialog for å bistå enkelbedriftene som rammes – samtidig som man rigger markedstiltak slik at fisken vår kan finne veier til andre markeder rundt om i verden. Sjømathandelen er tross alt global, og Norge handler med rundt 130 land, sier Ystmark.

Ved siden av handelen over grensene, har Norge og Russland hatt et mangeårig samarbeid om forvaltningen av fiskebestandene i nord. FHL er opptatt av at situasjonen som er oppstått håndteres på beste måte slik at man på sikt kan normalisere forholdet.

Norge eksporterte nærmere 300.000 tonn sjømat for 6,5 milliarder kroner til Russland i 2013. Laks utgjorde 4,2 milliarder, ørret 1,1 milliard og pelagisk fisk 1,1 milliard kroner. Russland var i fjor mottakerland for 11 prosent av den samlede norske eksporten av sjømat.

Vi befinner oss i en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak.

Geir Ove Ystmark, adm. direktør FHL

Vil du vite mer?

 
Geir Ove Ystmark
Geir Ove Ystmark
Administrerende direktør
Mobil: 481 27 155

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Viktig for fiskeindustrien

Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene

Permitteringsregler i fiskeindustrien

Enighet i forhandlingene med NNN

– Svaret er Ja!

Følg seminaret fra Grand

Vårens lønnsoppgjør

Vil du delta i intervju?

Enighet i Næringskomiteen om kvotemeldingen – flere gjennomslag for fiskeindustrien. 

Sjømat i krise, krig og fred: Kan sjømaten forsyne Norge med mat?