Tilsyn – Spiseferdige Sjømatprodukter


Publisert 15.06.2016 av Karin Gammelsæter Miljø og Helse

Mattilsynet prioriterer i 2016 tilsynet med sjømatbedrifter som produserer spiseferdige produkter.

Tilsynskampanjen omfatter alle typer fiskerivarer som er definert som spiseferdige. Det inkluderer sjømatprodukter som selges med tanke på at de kan spises slik de er, uten videre koking eller annen tilbereding. Formålet med kampanjen er å øke tilsynsfrekvensen med spiseferdige sjømatprodukter og samtidig sikre et enhetlig tilsyn.

Mattilsynet vil sjekke etterlevelse av generelle hygienekrav, samt de særskilte kravene til etterlevelse av mikrobiologiske kriterier og parasittkontroll.

  • Hygienekrav: Produksjon av spiseferdig mat stiller ekstra strenge krav til hygiene. I denne kampanjen vektlegges kontroll med de tiltak som forebygger tilførsel og etablering av Listeria monocytogenes i produksjonslokalene. Stikkord er internkontroll og HACCP analyser i tillegg til grunnforutsetningene.
  • Mikrobiologisk kriterier: Her vektlegges krav til spiseferdige næringsmidler når det gjelder L. monocytogenes. Langtidsholdbare spiseklare produkter som vakuumpakket røkt og gravet laks anses å være risikoprodukter med tanke på forekomst av Listeria monocytogenes. Men det vil også kunne omfatte røkte og marinerte produkter av alle andre fiskearter. Listen er ikke uttømmende da det er produsenten som må ta stilling til om det er et spiseferdig produkt.
  • Parasittkontroll: Virksomhetenes etterlevelse av krav om frysing av fiskerivarer som skal spises rå eller nesten rå, skal kontrolleres. Det er særlig viktig for enkelte saltede og marinerte fiskeprodukter, i tillegg til sushi. Oppdrettslaks er unntatt fra frysekravet.

Regelverket som er relevant for kampanjen er i første rekke:

  • Forskrift om næringsmiddelhygiene av 22. desember 2008 nr 1623
  • Forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse av 22. desember 2008 nr 1624.
  • Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen av 15. desember 1994 nr 1372
  • Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. av 26. mars 2010 nr. 8

Mattilsynet har utarbeidet en kravpunktmal og en prosjektplan med veileder for “Tilsyn spiseferdig sjømat 2016”. Retningslinjen “Tilsyn med Listeria monocytogenes i spiseferdige næringsmidler” er også helt ny. Alle dokumentene er vedlagt

Vil du vite mer?

 
Gunn H. Knutsen
Gunn H. Knutsen
Fagsjef miljø og helse
Mobil: 951 47 831

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Enighet i forhandlingene med NNN

– Svaret er Ja!

Følg seminaret fra Grand

Vårens lønnsoppgjør

Vil du delta i intervju?

Enighet i Næringskomiteen om kvotemeldingen – flere gjennomslag for fiskeindustrien. 

Sjømat i krise, krig og fred: Kan sjømaten forsyne Norge med mat?

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø