Smittesituasjonen i Norge og Europa er økende. Sjømat Norge er i tett dialog med myndighet for å sikre at eventuelle tiltak tilpasses behovene til norsk sjømatnæring.
I 2021 var sesongen og vinterfisket svært krevende for både fiskeindustri, flåteledd og eksporten. Med stor mobilisering klarte næringen å hindre at dette fikk alt for store konsekvenser. Men erfaringene viste at det var marginalt med arbeidskraft å hente fra langtidsledige og permitterte i andre bransjer. Frem mot 2022 sesongen er det derfor svært viktig at vinterfisket kan avholdes på en ansvarlig måte, uten innreisestopp. Dette har også vært den klare tilbakemeldingen fra våre medlemsbedrifter.
Sjømat Norge har tett dialog med sentrale myndigheter. Den siste tiden har vi gjennomført møter med Statsforvalteren i Nordland og i Troms og Finnmark. Vi har fremhevet hvor viktig arbeidskraft er for bedriftene, og hvordan næringen kan bidra til å begrense smitte i sine virksomheter. Det er viktig for næringen at å fremheve eventuelle tiltak som lar seg forene med driften. Dette innebærer for eksempel godt testregime på grensen, og mulighet for å kunne benytte seg av koronapass og testing på arbeidsplassen.
Sjømatnæringen har det siste året gjort en stor og viktig jobb med eget smittevern, og det har vært svært lite smitte i næringa.
For å oppdatere deg på de til enhver til gjeldene smittevernregler bruk FHI sine nettsider og se helsedirektoratets koronaveileder.
Opplever du som medlemsbedrift utfordringer knyttet til smitte eller smittevernstiltak? Ta kontakt med din kontaktperson i Sjømat Norge eller kommunikasjonsavdelingen.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.