På syv av ni av områder der Havforskningsinstituttet måler og rapporterer på, signaliseres det senket risiko og forbedringer for havbruksnæringen.
Det fremkommer av årets utgave av “Risikorapport for norsk fiskeoppdrett” fra Havforskningsinstituttet (HI). Den viser positiv utvikling på mange områder.
Lavere dødelighet, lavere risiko forbundet med rømming, lav risiko for overgjødsling og lav risiko for negative effekter på bunnforholdene er fire områder hvor rapporten signaliserer forbedring.
Rapporten viser samtidig at HI risiko for dårlig velferd hos oppdrettslaks i sjø vurderes som høy.
– Det har vært helt udiskutabelt at fiskedødeligheten måtte ned, og det har vært nødvendig å iverksette ulike tiltak. Måten næringen har angrepet situasjonen på har vært blant annet å jobbe hardt med å håndtere lakselus og gjøre næringen mer robust mot sykdom , sier Jon Arne Grøttum, direktør for havbruk i Sjømat Norge.
– Vi har et selvsagt mål om å sørge for at husdyrene våre har det så bra som mulig, sier direktøren.
I likhet med Veterinærinstituttet (VI), som kom med sine tall for et par uker siden, rapporterer også HI at dødeligheten i anleggene har gått ned. VI sine tall viste en nasjonal nedgang i dødeligheten på 7,8 prosent fra 2023 til 2024. HI operer med en annen måte å telle på, men viser en reduksjon i dødeligheten på 7,7 prosent for landet som helhet.
Les mer: Lavere dødelighet i 2024
– Det er en bred erkjennelse i bransjen at dødeligheten skal ytterligere ned. Selv om tallene fra 2023 til 2024 indikerer en god utvikling, er fremdeles situasjonen den at for mange fisk dør i produksjonen. Det arbeider fortsetter med uforminsket styrke, sier Grøttum.
Med et målrettet arbeid på økt biosikkerhet og nye produksjonsmetoder i næringen, er det håp om ytterligere forbedringer i årene som kommer. I løpet av de siste månedene har man samtidig sett en utvikling med fallende andel produksjonsfisk, hvilket blant annet en forbedret vaksine er med på å forklare.
Les også: Tar grep for sårproblematikk
HI påpeker i rapporten at den marine hetebølgen i 2024 medførte høyere utslipp av lakselus fra PO5 til PO12. I rapporten er effekter av lakselussmitte på sjøørret og sjørrøye det andre området hvor HI mener risikoen har økt.
Sjømat Norge uttrykte på sensommeren bekyrming for raske temperaturendringer, og unormalt høye sjøtemperaturer førte til en ekstraordinær lusesituasjon for havbruksnæringen i Nord-Norge.
Et varmere klima vil for for havbruksnæringen forløpe i form av forsterket risiko mot et høyere lusepress,
Les mer: Urolig for lusesituasjonen i Nord-Norge
– Det er ikke til å legge skjul på at situasjonen i fjor høst var krevende. Det erkjenner vi, og vi har gjort mye lærdom av det som skjedde. Vi vet at klimaendringene er tiltakende, og utviklingen har gått fortere enn det vi hadde forventet. Vår jobb er å ruste oss for at økte temperaturer kan bli en ny normal, og sikre at næringen har tilstrekkelig kapasitet for å håndtere dette også i de nordlige delene av landet, sier Grøttum.
De ytterligere tre punktene der HI sin risikorapport indikerer fremgang er redusert risiko for risikoen for negativ påvirkning fra kobberbruk og alvorlige effekter på non-target arter er lav og har gått nedover i lang tid.
Risikoen for negative effekter på det marine miljø ved fangst og bruk av villfanget leppefisk er også sterkt redusert.
– Det er positivt at rapporten indikerer at mye går riktig vei. Samtidig skal vi være ydmyke for at vår aktivitet kan medføre risiko, og vi har utvilsomt forbedringspotensial på flere områder.
– Vi har hatt god utvikling over tid når det kommer til å forhindre rømming, men dessverre er situasjonen den at enhver rømming er uønsket og svært beklagelig. Vi skal gjøre vårt for å fortsette den positive trenden, sier Grøttum.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge leverte nylig sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementets høringsnotat av 25. november 2024 om forslag...
Sjøfartsdirektoratet har laget et skriv som forklarer hvordan røktere og akvateknikere registrerer fartstid.
På syv av ni av områder signaliserer Havforskningsinstituttet redusert risiko for havbruksnæringen.