– Vi har svært gode erfaringer med kurset. Med tilgang via internett kan de ansatte kurse seg samtidig, på kort tid og når det passer den enkelte. Samtidig får vi dokumentert opplæringen på en enkel måte, sier Risbakk.
I følge Gunn H. Knutsen, fagsjef miljø og helse i Sjømat Norge, sikrer e-læringskurset «Sjømathygiene» at produksjonsmedarbeiderne får påkrevet teoretisk kunnskap om grunnleggende hygiene i en sjømatbedrift.
Kurset omhandler trygg mat, produksjonshygiene, personlig hygiene, utstyrshygiene og regelverk. I tillegg bør de ansatte få innføring i bedriftens egne rutiner og praksis på stedet. Kurset kan brukes av virksomheter både innen hvitfisk, pelagisk fisk og laksefisk. Selv om ikke alle tema er like relevante for alle, gir kurset nødvendige basiskunnskaper.
– Vi har gitt 135 ansatte i produksjonen tilgang til kurset og vårt mål er at alle skal ha bestått testen som følger med, sier Risbakk, som tilføyer at de har benyttet både norsk og engelsk versjon av kurset, mens mange baltiske medarbeidere i tillegg har kunnet ta selve testen på sitt eget språk.
– Har det vært mye arbeid med dette?
– Såkalt e-læring er nytt i vår bransje. Dette har ikke vært vanskelig og langt mindre ressurskrevende enn å organisere og gjennomføre tradisjonelle kurs og samlinger. De få gangene vi har lurt på noe har vi fått god og rask hjelp fra DataPower Learning som har utviklet og drifter systemet, sier Risbakk.
– Hva er de viktigste gevinstene med denne måten å kjøre intern-opplæring på?
– Det viktigste er nok at vi sparer tid og ressurser, samt at vi løpende følge opp alle – også nyansatte og sesongarbeidere – når det måtte være behov for det, konkluderer Risbakk, som ikke nøler med å anbefale kurset til andre.
På flere språk
Gunn H. Knutsen i Sjømat Norge håper at kurset etter hvert blir benyttet i de fleste virksomheter og bidrar til å sikre hygienekompetansen i bransjen. For å møte språkutfordringer er kursinnholdet på norsk, engelsk og russisk, samt at det er tester på litauisk, latvisk og polsk. Oppdateringer og videreutvikling av kurset blir å gjøre på grunnlag av behov for faglige endringer og tilbakemeldinger fra brukerne.
Les mer om E-læringskurset Sjømathygiene på nett.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.