– Jeg søkte praksisplass hos Sjømat Norge for å få muligheten til å oppleve hvordan organisasjonsarbeidet i næringen foregår, på den måten får jeg også innblikk i både fiskeri- og havbrukssektoren, sier Rune Tronstad.
23-åringen fra Trondheim er utplassert hos Sjømat Norge fra sin utdanningsplass på Universitetet i Tromsø der han studerer Fiskeri- og havbruksvitenskap på tredje året.
Sjømat Norge har de siste årene utlyst en praksisplass hver høst fra studenter som går Fiskeri- og havbruksvitenskap på Universitet i Tromsø. Ledsaget av regiondirektør Marit Bærøe og direktør for industri, Sverre Johansen, har Tronstad blitt inkludert i det fulle spenn av oppgaver tilknyttet sjømaten.
Les også: – Sjømat Norge var førstevalget mitt
– Min første uke i praksis har vært veldig lærerik, med stor variasjon i oppgaver. Jeg har fått være med på alt fra møter om arealtilgang, minsteprisforhandlinger og årsmøte til Fiskarlaget Nord. I tillegg til å få besøk av Fiskeri- og sjømatministeren, sier Tronstad.
Fra merdkanten til kontorpulten
Tronstad forteller at interessen for sjømatnæringen kom naturlig etter en sommerjobb hos Salmar da han var 16-17 år, og jobbet som røkter på et anlegg på Otterøya.
– For meg har sjømat blitt en stor lidenskap, og de siste årene har jeg fått et innblikk i hvor enorm næringen faktisk er. Det jeg synes er mest spennende er den utrolige utviklingen både fiskeri- og havbruksnæringen nesten til enhver tid har, sier han før han legger til:
– Det jobbes hele tiden mot bedre løsninger, både gjennom forskning og innovasjon, noe som gjør at det er bare å henge med i tiden. Vi merker allerede at ting vi lærte første semester på studiet, kan være utdatert i dag, sier trønderen.
Vender tilbake
Utplasseringen av praksisstudenter hos Sjømat Norge har vært en ubetinget suksess, ifølge Sverre Johansen. Både i kraft at man gjør seg til kjenne hos en sentral utdanningsinstitusjon, men også at praksisstudentene selv får anledning til å gi sitt blikk på sjømatnæringen.
– Studentene ser på sjømaten og oss med et nytt blikk som vi har erfart er nyttig begge veier. Rune med sin bakgrunn fra merdkanten kjenner jo sjømatnæringen fra bunn av. Det er en fordel, samtidig som han kommer med fersk kunnskap fra universitetet, sier Johansen.
Han legger heller ikke skjul på at et stopp innom Sjømat Norge gjerne baner vei videre. Senest denne uken var tidligere praksisstudent Ole Troland tilbake i Sjømat Norge – denne gang i ny stilling som rådgiver.
Les mer: Ole Troland ansatt i Sjømat Norge
– Utplasseringen ga en uvurderlig erfaring som var nyttig for meg i de kommende årene på universitetet. Jeg lærte mye da, og nå håper jeg å kunne bruke kunnskapen min fra det oppholdet til å gjøre både Sjømat Norge og sjømatnæringen som sådan enda bedre, sier Troland.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge ønsker alle alt det beste for julen 2025.
Her har du Sjømat Norges høringssvar på havbruk til havs.
Sjømat Norge vurderer risikoen for økt toll på norsk sjømat i USA som liten, men understreker viktigheten...