Siden 2016 har kommunene som setter av areal til havbruk fått tilbake til fellesskapet gjennom Havbruksfondet. Dette skjer ved at havbruksselskapene betaler inn til Havbruksfondet når det selges ny vekst for produksjon av laks, ørret og regnbueørret. 2018-2019 – perioden har gitt rekordsummer, men beregninger viser likevel at det vil bli nye rekordutbetalinger til kommunene fra havbruksbedriftene i 2020 og 2021.
– Utbetalingene viser hvor viktig havbruksnæringen er for mange kystkommuner, sier Aina Valland, direktør for samfunnskontakt i Sjømat Norge.
– Denne næringen skaper aktivitet, arbeidsplasser og skatteinntekter langs kysten. Når kystkommunene tilrettelegger for at denne næringen kan drive og vokse, skal de bli godt kompensert, fortsetter hun.
Innbetalingen til Havbruksfondet kommer altså i tillegg til ordinære skatter og avgifter, understreker Valland.
– Og fra og med 2022 får vertskommunene i tillegg inntekter fra havbruksnæringen i form av en produksjonsavgift på 40 øre per kilo produsert laks. Denne nye lakseskatten vil utbetales årlig, forklarer Valland videre. Det vil gi en forutsigbar inntekt til vertskommunene for havbruket.
– Vi ser tydelig hvilke ringvirkninger denne næringen har for verdiskapingen langs kysten og nasjonalt, sier Valland. -Så må vi også huske på at denne næringen har et viktig samfunnsoppdrag ut over landegrensene. Vi produserer sunn og bærekraftig mat til hele verden, avslutter hun.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.
-Viktige grep er tatt av regjeringen, til tross for den store kvotenedgangen for torsk, sier Sjømat Norge...
Sjømat Norge mener regjeringen nå tar grep for gi landindustrien mer snøkrabbe.