Det er laget en egen folder for yrkes- og fritidsfiskere med informasjon om reglene for fiske og ferdsel i nærheten av oppdrettsanlegg. Teksten er på norsk, engelsk og tysk, og folderen kan lastes ned her eller fra venstre kolonne.
Fishing and traffic near fish farms
Fischfang und Schiffsverkehr an Fischzuchtantlagen
FISKE
Rundt oppdrettsanlegg er det en sone på 100 meter hvor det ikke er lov å fiske, og som gjelder både for fritids- og yrkesfiskere. Fiskeforbudet gjelder fra anleggets ytterpunkter som er markert med bøyer.
BÅTFERDSEL
Det er ikke lov å ferdes med båt nærmere enn 20 meter fra oppdrettsanlegg, inkludert slepekast eller notsteng. Ferdselsforbudet gjelder fra anleggets ytterpunkter som er markert med bøyer.
HVORFOR ER DET SLIK?
Forbudene er innført for å minimere risikoen for uhell, som kan føre til at oppdrettsfisk rømmer. Fiske og unødig ferdsel rundt oppdrettsanlegg kan også medføre økt risiko for smittespredning og stress på fisken.
SANKSJONER
Brudd på reglene medfører straffesanksjoner.
Norge er verdens ledende produsent av atlantisk laks og regnbueørret gjennom havbruk (akvakultur). Siden starten på 1970-tallet har fiskeoppdrett vokst betydelig og er i dag en av Norges viktigste eksportnæringer.
Fiskeoppdrett er kontrollert matproduksjon som er regulert av streng lovgivning for å sikre mattrygghet, god fiskehelse, lavest mulig miljøpåvirkning og trygge arbeidsplasser.
Under 5% av verdens mattilførsel kommer fra havet, og akvakultur er den matindustrien som øker mest verden over. Slik er det også i Norge, som har en særlig godt egnet kystlinje for å drive matproduksjon i sjø. Mange dype fjorder med stor vannutskifting fra den nordatlantiske havstrømmen skaper perfekte forhold for havbruk i Norge.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.