– Lukk det ene øye så ser du bedre.
Veterinær Kristin Ottesen ved Helgeland Havbruksstasjon byr Agnar Johan Vilhelmsen på lakselus. 10. klassingen fra Nesna ungdomsskole blir interessert.
– Hva gjør dere med den da?
– Blant annet fjerner vi den fra laksen i en stor brønnbåt, svarer Kristin og Agnar hekter seg på.
– En slik båt vil jeg gjerne være skipper på, sier 10. klassingen.
Må vise oss frem
Agnar er en av over 100 ungdomsskoleelever som besøker Lovund denne torsdagen. I den nye flerbrukshallen lokker både fiskefôrprodusenter, utstyrsleverandører og fancy sushi fra selveste Alex Sushi i Oslo.
– Vi må vise oss frem, vise hvor bra denne næringen er og ikke minst at de kan ta en utdanning og få seg jobb her på Helgeland, sier initiativtaker Aino Olaisen.
Havbruksentusiasten fra Lovund på Helgeland er i gang med sin fjerde Laksefestival. Denne gangen med ungdommer som en del av opplegget.
– Vi gir alle 10. klassingene en hel dag her ute. På sjøen, på slakteriet, en egen utdanningsmesse, sushikurs og mye mer. Det er så masse spennende som skjer, vi kan ikke sitte stille og tro at de kommer av seg selv, sier Aino.
Hele øya
– Vil du ha fiskesuppe? Med eller uten reker? Her er en smaksprøve bakt laks.
6. og 7. Klassingene serverer lunch utenfor hallen på Lovund. 10. klassingene står i kø for å sikre seg rettene elevene på barneskolen serverer.
– Hele øya er med på dette. Det er en begivenhet. Etterpå skal vi ha verdensmesterskap i laksefilettrimming. Det gjelder å være kreativ, sier Aino og rekker knapt å sette seg ned før NRK vil ha intervju om laksedagen.
Hva så med Agnar, er dette noe som frister?
– Båtene dere har er kule. Jeg kunne gjerne tenke meg å frakte laks i fremtiden og bo her på Helgeland. Det hadde vært kult, sier 10. klassingen fra Nesna.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?