– Aller viktigst er det at fiskeri- og havbruksbedriftene får styrket konkurransekraft gjennom gode rammevilkår.
Inger Marie Sperre, styreleder i Sjømat Norge var tydelig da hun torsdag morgen gikk på talerstolen foran statsminister Erna Solberg og partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Bakgrunnen var lederne i Norsk olje- og gass, Norges Rederiforbund, Sjømat Norge, Fiskarlaget og Norsk Industri som la frem et felles innspill til regjeringens og partienes arbeid med ny havpolitikk.
Verdens fremste
I møtet med, og i mestringen av havet, har Norge utviklet kompetanse og næringer som i dag er i verdensklasse, sier Sperre og legger til at og satse mer på dette i fremtiden.
– Sjømatnæringen, skipsfart, offshoreolje- og gassvirksomhet, med tilhørende landanlegg og leverandørindustri, sysselsetter hundretusenvis av nordmenn, og bidrar med en verdiskaping som gjør det mulig å ha et av verdens høyeste velferdsnivå. Norge skiller seg fra de fleste andre land ved at vi har en vesentlig del av verdiskaping og sysselsetting i havrelatert næringsliv.
Lederne for de fem organisasjonene mener at fremtidens havnæringer i hovedsak vil utvikle seg basert på allerede eksisterende næringer, og i samspillet og skjæringspunktet mellom disse. Et hovedelement i havpolitikken må derfor være å legge til rette for positiv utvikling av eksisterende næringer. En målrettet satsing på og fortsatt utvikling av havnæringene vil bidra til økt økonomisk vekst og sysselsetting i Norge i lang tid fremover.
– Politikerne må tørre å satse på havnæringene og de må hele tiden ha konkurransedyktige rammevilkår og lave kostnadsnivå som grunnlag for alt arbeidet, sier Sperre
Konkurransekraft
Både i regelverksutformingen og teknologiutviklingen mener Sjømat Norge at det må sikres at konkurransekraften til norsk sjømatnæring opprettholdes.
– Vi kan ikke risikere at villfisk landes i våre naboland og produksjonen av oppdrettsfisk flyttes til andre land. Det er viktig å understreke at en sterk sjømatnæringsklynge i Norge forutsetter en sterk norsk havbruksproduksjon og fiskeriaktivitet, sier Sjømat Norges styreleder.
I innspillet trekker Sjømat Norge også frem.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.