• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Tolkning av hvilke medarbeidere som defineres som nøkkelpersonell

Tolkning av hvilke medarbeidere som defineres som nøkkelpersonell

Publisert 16.03.2020 av Henrik Wiedswang Horjen

Sjømat Norge

Helsedirektoratet fattet 12. mars 2020 bl.a. vedtak om karantene for alle som ankommer Norge etter reiser utenfor Norden 14 dager etter ankomst. Direktoratet uttaler samtidig at «Virksomhetsledelsen gis adgang til å gjøre unntak for eget nøkkelpersonell når dette er strengt nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner».

LES MER: Om tolking og finn listen fra Justisdepartementet her. 

Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke vil i forlengelsen av dette gi følgende råd til medlemsbedriftene:

(1) Nærings- og fiskeridepartementet har i brev av 14. mars 2020 slått fast at verdikjedene for bl.a. matvareforsyning er samfunnskritisk. Med verdikjedene menes blant annet sjåfører, lagerarbeidere, ansatte ved distribunaler og lagre, ansatte i sentrale administrative funksjoner, ansatte i fôrindustrien, ansatte i husdyrproduksjon, fiskeri og havbruk, veterinærer som arbeider med husdyr og ansatte i næringsmiddelindustrien.

(2) Etter dialog med myndighetene, oppfatter Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke at ledelsen ved bedrifter som er omfattet av punkt (1), kan gi unntak fra kravet om karantene for medarbeidere som er avgjørende («nøkkelpersonell») for å sikre samfunnskritisk matvareforsyning. Bedriftene må legge en streng tolkning til grunn for hvilke medarbeidere som defineres som nøkkelpersonell. Hensynet til medarbeidernes helse må alltid gå foran andre hensyn. Matproduksjonen skal selvfølgelig også skje i hht. regelverket. Vi viser ellers til helsemyndighetenes og Mattilsynets råd og pålegg som er tilgjengelig på www.helsedirektoratet.no og www.mattilsynet.no. 

(3) Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke har bedt myndighetene avklare spørsmålet ovenfor, men har så langt ikke fått noe svar. I lys av at mange henvendelser fra medlemsbedrifter om at produksjonen kan stoppe opp som følge av at friske medarbeidere er i karantene, har vi derfor kommet til at det er riktig å formidle vår forståelse av Helsedirektoratets vedtak. Dersom myndighetene kommer til en annen konklusjon enn oss, vil vi naturligvis rette oss etter myndighetenes konklusjoner.

Les også: Spørsmål og svar om korona


Vil du lese mer?

Miljøteknologiordning uten tilstrekkelig fleksibilitet

Publisert 16.03.2020 Sjømat Norge

Det er bra at regjeringen har lyttet til høringsinnspillene og ikke satt krav til oppsamling av organisk...

Forskrift om utslippsfrie fartøy. Sjømat Norge advarer mot for rask innfasing

Publisert 16.03.2020 Sjømat Norge

Regjeringen har sendt på høring et forslag til forskrift som krever at minst 90 prosent av energibruken på...

Minneord Trond Sæternes Paulsen

Publisert 16.03.2020 Sjømat Norge

Det er med stor sorg vi nylig mottok budskapet om at advokat Trond S. Paulsen etter et...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies