Endringen skal legge til rette for at sesongarbeidere som er i Norge under Covid-19 pandemien, kan få fornyet oppholdstillatelse og oppholde seg i Norge i mer enn seks måneder sammenhengende. Departementet tar sikte på at endringene blir vedtatt i begynnelsen av uke 13.
Les mer her.
Spørsmål og svar om korona
Publisert 11.03.2020 av Henrik Wiedswang Horjen Sjømat Norge Havbruk Industri Miljø og Helse Teknologi og service Arbeidsliv
NHO har samlet generelle råd til bedrifter og svar på arbeidsrettslige spørsmål, som også gjelder Sjømat Norges medlemsmasse.
Vi oppfordrer alle til å gjøre seg kjent med denne informasjonen her. Situasjonen utvikler seg hele tiden og informasjonen her blir kontinuerlig oppdatert.
I tillegg kan du som medlemsbedrift ta kontakt med din kontaktperson i Sjømat Norge, eller vår kommunikasjonsavdeling så skal vi sette deg i kontakt med rette vedkommende.
- Henrik Stenwig – Fiskefôr
- Lone Flyholm – Miljøvet
- Arild Rød – Teknologi og Service, fartøy og rederi
- Kristin Alnes – MARING og Skalldyr
- Stine Akselsen – Hvitfisk
- Kyrre Dale – Fiskemel og pelagisk
- Havbruk Nord – Marit Bærøe
- Havbruk Midt – Knut Hjelt
- Havbruk Vest – Hans Inge Algrøy
Overordnet om Sjømat Norges arbeid:
– Vi opplever at bedriftene i sjømatnæringen har vært veldig føre-var og tidlig ute med preventive smittetiltak i situasjonen som har oppstått. Generelt er vår anbefaling å følge de til enhver tid gjeldende råd fra helsemyndighetene, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge.
Et av de vanskeligste spørsmålene er hvor langvarig eller alvorlig denne situasjonen blir. Regjeringen har kommet med konkrete tiltak for å avhjelpe norsk næringsliv. Sjømat Norge er i tett dialog med NHO-fellesskapet og myndighetene om korona-viruset og deltar på jevnlige dialogmøter om situasjonen.
Sjømat Norge har hatt en rekke møter med myndighetene om håndteringen av korona-viruset og har fortløpende kontakt med alle ledd hos myndighetene. Vi samordner også arbeidet tett mot andre landsforeninger i NHO-fellesskapet og med NHO mat og drikke, varehandelen og fiskernes faglige og økonomiske organisasjoner. På denne måten får vi en koordinert rådgivning på matområdet.
Den klare oppfordringen fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Sjømat Norge er at norske bedrifter følger helsemyndighetenes råd til enhver tid.
– Regjeringen er tydelig på at de vil fortsette å fremme tilpassede tiltak i tiden fremover. Videre er de tydelige på at vi må ha en ensartet praksis når det gjelder forebygging av smitte og legge til grunn myndighetenes til enhver tid gjeldende råd og anbefalinger, kommenterer Ystmark.
Les nyhetsmeldinger fra Sjømat Norge tilknyttet korona-situasjonen nedenfor:
- Covid 19 påvirker ikke sjømaten
- Regjeringen gir GIEK mulighet til å sikre handel til flere marked
- Behov for tilstedeværelse og tilsyn
- Åpner for arbeidstakere fra EØs området
- Nasjonal veileder om lokale karantenebestemmelser
- Endringene i produksjonsfisk-bestemmelsene er ikke aktuelt i dag
- Forkastelig å utnytte en krevende situasjon
- Klargjørende rundskriv om karantenebestemmelser ved passering av grensen til Norge
- Anleggsinspeksjoner og miljøundersøkelser kan utsettes
- Egenerklæring for virksomheter med kritisk og viktig samfunnsfunksjon
- Sjømat Norge støtter NFD: - Viktig med riktig tiltak til riktig tid
- Tiltak for kritisk skipsfart - Sjøfartsdirektoratet
- Tiltak grunnet utfordringer i fiskemarkedene
- Smittevernutstyr hos sjømatbedrifter
- NFD: Matvareforsyning definert som samfunnskritisk funksjon
- Tolkning av hvilke personer som defineres som nøkkelpersonell
- Liste over kritiske samfunnsfunksjoner
- Kommunale bestemmelser ikke til hinder for mannskapskift
- Mattilførselen og varetransporten skal ikke hindres av lokale vedtak
- Sjømat Norge: Bruk oss!
Les våre høringssvar knyttet til korona:
- Dagpenger under permittering til ansatte i fiskeindustrien
- Brev til NFD, verdien av godt fungerande kredittforsikringar for sjømateksporten
- Permitteringsregelverk i fiskeindustrien
- Innspill om arbeidstidsbestemmelser
- Notat til justisministeren om korona-utbruddet
- Anmodning om generell midlertidig dispensasjon fra visse bestemmelser i kvalitetsforskriften
- Grensepasseringer til Norge for utenlandske arbeidstakere og spesialister i forbindelse med korona-utbruddet
- Prioritering av nøkkelmedarbeidere
Spørsmål og svar:
Nedenfor vil du finne spørsmål og svar på en rekke relevante problemstillinger knyttet til sjømatnæringen og korona-utbruddet. Spørsmålene foredeler seg på følgende tema i angitt rekkefølge.
- Smitteverntiltak
- Av- og påmønstring i norske havner
- Arbeidsgiveravgift og MVA
- Barnehageåpningstider
- Innkallelse til Heimvernet og Sivilforsvaret
- Mattrygghet og korona
- Transport og logistikk
- Kommunale korona-bestemmelser
- Kritiske samfunnsfunksjoner
- Nøkkelpersonell og arbeidstillatelse
- Permitteringsregler
- Sjømat Norges foreslåtte tiltak, deriblant MTB på lokalitets- og konsesjonsnivå og innfrysing
- Sjømat Norges egne tiltak
Smitteverntiltak:
Arbeidsgiver bør legge til rette for smitteverntiltak for utenlandske arbeidstakere på korttidskontrakter. I denne fasen av koronautbruddet oppfordrer Helsedirektoratet alle til å ta en koronatest ved symptomer. Informasjonsplakater som arbeidsgivere kan benytte er tilgjengelig på 11 språk.
Helsedirektoratet har laget informasjon på nett til hhv. arbeidsgiver og kortidssysselsatte arbeidstakere, samt plakater til oppheng av arbeidsgiver om at det er viktig å teste ved symptomer på covid-19 på Norsk (PDF), Engelsk (PDF), Filippinsk (PDF), Litauisk (PDF), Polsk (PDF), Rumensk (PDF), Russisk (PDF), Serbisk (PDF), Thai (PDF), Ukrainsk (PDF), Vietnamesisk (PDF)
- Plakater på 11 språk kan lastes ned her: https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/informasjon-til-de-som-ankommer-norge-covid-19#informasjontilutenlandskesysselsattepaakorttidskontrakt
- På helsenorge.no/coronavirus – ligger nå en egen sak på topp for mer informasjon til korttidssysselsatte. Plakatens QR-kode leder rett til denne siden.
- Artikkel med informasjon til arbeidsgiver ligger her: https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/naeringsliv-arbeidsliv-og-arbeidsmiljo/arbeidsgiver-ma-legge-til-rette-for-smitteverntiltak-for-sysselsatte-pa-korttidsopphold
I covid-19-forskriften § 6c gis det unntak fra innreisekarantene fra karantenepliktige land dersom vedkommende tester negativt etter ankomst Norge. I bestemmelsen vises det til to tester, men Helse- og omsorgsdepartementet har opplyst at det ikke er plikt til å ta to tester dersom personellet ikke har behov for unntak fra innreisekarantene på fritiden, jf. § 3 tredje ledd. Innreisekarantenen utløper uansett etter maksimalt 10 dager, jf. forskriften § 4 bokstav a. Bestemmelsen kan dermed også benyttes i de tilfeller der det ikke er anledning til å gjennomføre test nr. 2. Endringene innebærer dermed at personell kan arbeide i karanteneperioden (men ha fritidskarantene) etter første negative test frem til en når dag 10. Videre innebærer dette også en åpning for at personell kan ankomme Norge ifm. korte oppdrag (oppdrag av kortere varighet enn 5 dager).
Av og påmønstring i norske havner:
Sjøfartsdirektoratet skriver at det er viktig at skip seiler for å kunne sørge for eksport og import av nødvendige varer og medisiner. En viktig brikke i arbeidet med at skip skal seile, er at det legges til rette for å kunne gjennomføre mannskapsskifter på skip så langt det kan forenes med smitteverntiltakene.
Sjøfartsdirektoratet har etter samråd med flere instanser etablert retningslinjer for å sikre mannskapsskifter og dermed også sikre transport av varer og medisiner. Du kan lese utfyllende på Sjøfartsdirektoratets hjemmesider, les mer her.
Tirsdag 17. mars sendte Helse- og omsorgsministeren ut presisering om at lokale vedtak ikke må komme til hinder for kritiske samfunnsfunksjoner som blant annet matproduksjon. Dette gjør at behov for mannskapskift på fiskefartøy, brønnbåter mm. har forkjørsrett i forhold til lokalt vedtatte korona-tiltak.
Ytterlige tiltak fra Sjøfartsdirektoratet for å ivareta kritisk skipsfart kan du lese her.
Mandag 11. mai oppdaterer melder Sjøfartsdirektoratet at en har har revidert og samlet retningslinjer for å sikre mannskapsskifter. Les her om følgende tema:
- Gjeldende regelverk
- For mannskap og øvrig personell med bosted i Norge ved reise til og fra skipet
- Reiser til og fra utlandet til skip i norske havner, for mannskap og øvrig personell.
- Ved mannskapsskifte utenfor Norge
- Gjennomføring av karantene om bord i forbindelse med mannskapsskifte
- Gjennomføring av karantene ved avmønstring
- Krav til dokumentasjon ved mannskapsskifter
Arbeidsgiveravgift:
NHO melder at arbeidsavgift skal betales mandag 16. mars. og at det ikke ligger inne i forslagene fra fredag. Derimot har Regjeringen varslet at innbetaling av arbeidsgiveravgift til forfall 15. mai er utsatt. I tillegg vedtok Stortinget at arbeidsgiveravgiften reduseres de to neste månedene med 4 prosentpoeng. I Nord-Troms og Finnmark der de har 0-sats på arbeidsgiveravgiften, skal det kompenseres i en tilsvarende periode med 250 millioner kroner.
Fiskeindustrien er unntatt fra permitteringslønnsloven, som nå fastsetter 2 dagers lønnsplikt for arbeidsgiver. Det er nå klart at de 18 dagene staten dekker utover dette, ikke gjelder for fiskeindustrien. Dette fremgår av forskrift som ble vedtatt 8. april, se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-04-08-757
Vi har også fått bekreftete dette gjennom brev fra departementet, se brevet her: Spørsmål om endringer i permitteringsregelverket også gjelder for fiskeindustrien(1060_
Barnehageåpningstider:
I forskrift om midlertidige tilpasninger i lovgivningen om barnehage som følge av Covid-19 er det fastsatt at barnehageeier skal sørge for at barn som er omfattet av unntak i vedtak og forskrifter etter smittevernloven, får et tilbud i barnehagen. I forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) er det et unntak som innebærer at barn under 12 år som har minst én foresatt i samfunnskritiske funksjoner mv. skal ha et tilbud på dagtid selv om virksomheten er stengt. I dette unntaket er ikke barnehager nevnt, noe som har sin årsak i at barnehagene etter covid-19-forskriften i utgangspunktet skal være åpne.
Reglene må samlet forstås slik at barn som har minst én foresatt i samfunnskritisk funksjon mv. skal ha tilbud i barnehagen selv om barnehagene av smittehensyn driver redusert. Hvor omfattende tilbud barnet skal ha, må vurderes konkret. Hvis den reduserte åpningstiden i barnehagen gjør at formålet med unntaket i covid-19-forskriften ikke oppnås, skal barnehagene tilby barnet opphold utover den åpningstiden de har lagt opp til. Retten til plass og formålet om å sikre barnepass for foreldre i samfunnskritiske funksjoner vil gå foran beslutninger om redusert åpningstid.
Altså: Barn av samfunnskritisk personell skal fortsatt ha det samme tilbudet som før vi åpnet barnehagene for alle, selv om det er redusert åpningstid for de "ordinære" barna.
Innkallelse til Heimvernet og Sivilforsvaret:
Virksomhet som er registrert som samfunnskritisk virksomhet i Forsvarets systemer, kan søke om fritak fra tjeneste for ansatte som har en kritisk funksjon i virksomheten. Det foretas en skjønnsmessig vurdering i det enkelte tilfellet, og det må dokumenteres fra virksomheten at ansatte har en slik funksjon at fritak er nødvendig. Da kan det vises til Justis- og Beredskapdepartementets liste over kritiske samfunnsfunksjoner som du finner her. Søknaden sendes hhv. til Forsvaret eller det aktuelle sivilforsvarsdistriktet, se veiledning her:
- Forsvaret: Fritaksordninga
- Sivilforsvaret: Les mer og søk om fritak her.
Sjefen for Heimevernet har skrevet følgende:
"Ved en eventuell innkalling fra Heimvernet er det viktig at vi ikke kaller ut personell som innehar en annen definert samfunnskritisk rolle. Distriktet dere tilhører har ansvaret for denne kartleggingen og koordineringen, men skjer det feil ønsker vi raskt å rette opp i dette." Les mer her.
Dersom bedrifter opplever at ansatte i kritisk funksjon likevel blir innkalt til forsvaret, heievernet eller sivilforsvaret ta kontakt med Geir Ove Ystmark på goy@sjomatnorge.no.
Mattrygghet og korona:
Det er så langt ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann, skriver Mattilsynet. Mat representerer ingen smittevei for korona-viruset. EFSA skriver på sine sider at det ikke foreligger noen bevis på at mat er en kilde eller overføringsvei til viruset. Det tyske risikovurderinginstituttet Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) vektlegger på sine sider at næringsmidler ikke er årsak til smitte.
Følgelig skriver Helsedirektoratet at det ikke er behov for begrensninger i varetilbud i varehandelen, inkludert dagligvarebutikker for å bidra til smittebegrensning. Helsedirektoratet skriver at per 17. mars 2020 er det ikke noe som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann. Næringsmiddelvirksomheter anbefales å følge de generelle hygienerådene.
Se informasjon og råd om koronaviruset innenfor Mattilsynet områder (mattilsynet.no)
Les også Sjømat Norges uttalelse om matsikkerheten hos norsk laks rett mot kinesiske myndigheter.
Transport og logistikk:
Kommisjonens forslag vil gjelde i 30 dager. Men gjelder ikke varer og viktig personell, inkl. varetransportører.
Det er et stadig økende problem at stengte grenser for personer skaper problemer for varetransporten og det bygger seg opp store køer ved en rekke grenseoverganger. Kommisjonen er svært opptatt av å opprettholde vareflyten i det indre markedet. Kommisjonen arbeider sammen med de mest sentrale medlemslandene for vareflyt gjennom Europa, om å lage fast-track filer og korridorer for trailere ved grensepasseringene.
Sjømat Norge har fått tilbakemelding om at det går tregt ved flere grensepasseringer. Vi følger situasjonen løpende. Det er ikke snakk om full stopp, men situasjonen kan endre på kort varsel. EU kommisjonen er klar på at godstransport skal få passere uhindret, og vi håper på at situasjonen bedrer seg etterhvert som rutinen rundt fast track etableres.
Dersom bedrifter møter på problemer ved grenseoverganger oppfordrer vi til å ta kontakt med Sjømat Norge direkte, slik at vi kan bidra til å løse situasjonen.
Situasjonen vil gjelde det samme som ved stengte grenser i Danmark. Statsminister Erna Solberg uttalte på pressekonferansen at eksport og import på samfunnskritiske områder skal sikres. Matforsyning er definert under samfunnskritisk, les mer i spørsmål/svar nedenfor.
Godstransport via Danmark anses kritisk for sjømatnæringen. Den danske Regjeringen har erklært at de åpner fast tracks for gods for å sikre at gods fraktes hurtig inn og ut av landet. Les mer her.
EU-kommisjonen presenterte 17. mars retningslinjer for medlemsstatene om helserelaterte grenseforvaltningstiltak i forbindelse med COVID-19-nødsituasjonen. Kommisjonen skriver at målet er å beskytte innbyggernes helse, sikre riktig behandling av mennesker som trenger å reise og sørge for at viktige varer og tjenester forblir tilgjengelige. Mat er som kjent ikke kilde eller smittekilde for korona-viruset, ifølge EFSA.
Godstransport er unntatt kravet om 14 dagers karantene for de som kommer fra utlandet. Men det må tas særlig hensyn til varsomhet i kontakten med disse. Her finner du plakater på flere språk som kan brukes til å informere om smitteverntiltak.
Les mer på NHO Logistikk og Transport.
DB Schenker opplyser at det vil fortsatt operere fraktefly til og fra Norge som vanlig. Til vår fordel er OSL Skandinavias fraktefly-HUB, noe som gir en delvis sikring av viktig kapasitet. I en stund fremover er det Schenkers antagelser at det er behov for å hente personer til og fra Norge og at enkelte passasjerfly vil operere som vanlig. I Asia har man sett at passasjerfly opererer kun med gods, slik at vareflyten er sikret.
Storbritannia og Irland vil fra mandag 16. mars være omfattet av reiserestriksjoner til USA. 65 prosent av cargo-kapasiteten til USA fra Europa er basert på passasjerfly, hvilket skaper et press på kapasitet fremover.
Sammen med globale partnere har DB Schenker satt inn følgende fraktefly: Tre ukentlige til Shanghai, to ukentlige til Chicago og en ukentlig til Atlanta. Alle fra Frankfurt, det tilbys plass fra Oslo til Frankfurt.
Kommunale korona-bestemmelser:
Flere kommuner har innført særegne restriksjoner og karantenebestemmelser. Ettersom sjømatnæringen er en av flere samfunnskritiske sektorer, så er hensynet til matproduksjonen hevet over disse. Helse- og omsorgsdepartementet melder den 17. mars at reglene ikke må forhindre at de som ivaretar kritiske samfunnsfunksjoner forflytter seg over kommunegrensene.
Tirsdag 24. mars gjentok justisminister Monica Mæland budskapet, der hun har sa til politiet at de ikke skal følge opp kommunale karantenebestemmelser.
Helseministeren har bedt fylkesmennene om å veilede kommunene for å sikre at viktige samfunnsbehov ivaretas, og flere har nå justert på sine regelverket. Hvis bedriftene på tross av dette skulle oppleve at kommunale vedtak skaper hindringer skal dette påklages til fylkesmannen.
Les mer her:
Regjeringen: Lokale regler må ikke hindre samfunnsfunksjoner
Sjømat Norge:
Mattilførselen og varetransporten skal ikke hindres av lokale vedtak
Kritiske samfunnsfunksjoner:
Svaret på spørsmålet om verdikjedene villfisk og havbruk faller inn under definisjonen av funksjoner som er kritiske for samfunnet, er ja. Det skal være eller blir sendt et budskap fra NHO sentralt ut i organisasjonen om å benytte muligheten til barnehage- og skoleplass med klokskap, slik at vi ikke belaster samfunnet mer enn nødvendig.
Det er trolig ikke nødvendig at alle i slike virksomheter er på jobb, men det må den enkelte virksomhet vurdere.
Helsedirektoratet har tatt beslutning på hvilke funksjoner som faller inn under samfunnskritiske. Forsyningssikkerhet er et av de 15 definerte områdene.
Direktorat for Sikkerhet og Beredskap (DSB) presiserer dette nærmere. Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har koordineringsansvaret for forsyningsberedskapen for matvarer. NFD har også sektoransvar for beredskapen innen fiskeri, havbruk, matvareindustri og omsetning av dagligvarer.
Når det gjelder matforsyning er denne kapabiliteten knyttet til produksjon, import, distribusjon og omsetning av matvarer. Tilnærmet normal ytelse i alle deler av verdikjeden må søkes opprettholdt også ved store påkjenninger.
Nøkkelpersonell og arbeidstillatelse:
Virksomhetsledelsen gis adgang til å gjøre unntak fra karantenebestemmelser for eget nøkkelpersonell. Bedriftene må tolke hvilke funksjoner det gjelder strengt.
For mer utfyllende informasjon om hvilke funksjoner det gjelder, klikk her.
Sjømatnæringen er som en del av kritisk faktor matforsyning gitt rettigheter. Vi tolker det dit hen at virksomhetsleder (bedriftens leder) har adgang til å gi unntak. Dette er et unntak som må håndteres svært varsomt. Både med tanke på at for utstrakt uthenting av personell fra karantene vil undergrave ordningen, og med tanke på smittevern i egen virksomhet. Se melding fra Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke her.
Etter brev fra Nærings- og Fiskeridepartementet 14. mars (vedlagt) presiseres det at med verdikjedene menes blant annet sjåfører, lagerarbeidere, ansatte ved distribunaler og lagre, ansatte ved drivstoffterminaler og -anlegg, ansatte i sentrale administrative funksjoner, ansatte i fôrindustrien, ansatte i husdyrproduksjon, fiskeri og havbruk, veterinærer som arbeider med husdyr, fiskeri og havbruk, ansatte i næringsmiddelindustrien og butikk- og bensinstasjonsansatte.
Listen er ikke uttømmende. Det understrekes at det kun er kritisk personell tilbudet skal gjelde for.
Barn av kritisk personell i disse verdikjedene skal dermed gis et tilbud selv om barneskoler og barnehager er stengt. Det orienteres samtidig at barn av samfunnskritiske ikke har rett til barnepass hvis den ene er på hjemmekontor.
Landets kommuner har blitt orientert om dette i brev fra Helsedirektoratet (vedlagt).
NHO har laget en mal for egenerklæring til hjelp for medlemsbedrifter med kritisk og viktig samfunnsfunksjon som trenger unntak fra karanteneplikten eller tilbud om barnehage- og skoleplass for kritisk personell i virksomheten. Les mer her.
Arbeids- og sosialdepartementet jobber med å få på plass endringer i utlendingsforskriften.
Permitteringsregler:
I møte med arbeids- og sosialministeren har NHO fått avklart at de nye satsene for dagpenger også gjelder for permitterte i fiskeindustrien. Det jobbes med en avklaring på permitteringsordningen for fiskeindustrien i samarbeid mellom Arbeids- og sosialdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
Les oppklarende brev fra arbeids-og sosialdepartementet her.
Fiskeindustrien er unntatt fra permitteringslønnsloven, som nå fastsetter 2 dagers lønnsplikt for arbeidsgiver. Forskrift som ble vedtatt 8. april, se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-04-08-757 tyder på at de 18 dagene som staten skal dekke, ikke gjelder for fiskeindustrien.
Vi har også fått bekreftet dette gjennom brev fra departementet, les her.
Vi arbeider med å få endret konklusjonen i departementets brev, og har i den anledning sendt brev til departementet. Spørsmålet om ansatte i fiskeindustrien omfattes av stønaden på 18 dager, må foreløpig betraktes som uavklart.
Besøksregistrering og smittesporing
Nedenfor er lenken til Datatilsynets informasjon/veiledning om besøksregistrering og smittesporing. Sidene er like relevant for registreringer i forbindelse med Covid-19 som for det som gjøres for å forebygge innslipp av smittestoffer som kan overføres via mat – matsmitte. For næringsmiddelprodusenter er det et krav i regelverket som følger: "Personer som lider av eller er bærere av en sykdom som kan overføres gjennom næringsmidler, eller som f.eks. har infiserte sår, hudinfeksjoner eller andre sår eller diaré, skal ikke under noen omstendighet håndtere næringsmidler eller gis adgang til et sted der næringsmidler håndteres, dersom det er fare for direkte eller indirekte forurensning". D.v.s. at virksomhetene har hjemmel i forskrift til å be om opplysninger som kan belyse dette fra besøkende, men det er viktig at bestemmelsene om personopplysninger er ivaretatt i samsvar med informasjonen/veiledningen fra datatilsynet. Det er viktig at man vurderer dette også i forhold til besøksskjemaer som har vært i bruke lenge.
Les mer her.
Sjømat Norges foreslåtte tiltak:
Sjømat Norge har tidlig vært i kontakt med både politisk ledelse og embetsverket. Vi har bedt de se på tiltak som ble iverksatt i forbindelse med tidligere kriser. Vi har deltatt i møter med justisminister, næringsminister, fiskeri- og sjømatministeren og en rekke andre. Hovedfokus har vært og er på å sikre vareflyten og på å sikre at næringen har tilgang på ansatte.
I tillegg har vi hatt fokus på sikre nødvendig fleksibilitet. Konkret at det kan bli behov for forøkt MTB, fleksibilitet i forhold til lusetelling, og andre krav som krever håndtering. Vi har også jobbet tett på Fiskeridirektoratet og på villfisksiden har vi en fortløpende dialog med Salgslagene. Det avholdes fortløpende møter med tillitsvalgte og med myndighetene.
Sjømatnæringen har også behov for en del tiltak som er relevant for hele næringslivet. Vi har derfor tett dialog med NHO sentralt og de øvrige landsforeningene om hvilke tiltak som er relevante for norsk næringsliv slik at vi får gitt tydelige innspill til regjeringen.
Vi har overfor NFD sagt at det er viktig med riktig tiltak til riktig tid.
Vår vurdering har vært og er at vi trenger vedtak som gjør at myndighetene kan iverksette slike tiltak når behovet er der. Med nedstenging av barnehager, skoler med mer må vi forvente at vi raskere er der at vi kan få utfordring med å holde MTB på selskaps og lokalitetsnivå.
I tillegg til behov for økt MTB ser vi at det kan bli utfordrende å gjennomføre lusetellinger, håndtering etc. Vi har oppfordret myndighetene til å iverksette tilsvarende fleksibilitet som det Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og andre gjorde under algeoppblomstringen i vår.
Vi oppfordrer våre medlemmer til å samarbeide og også tenke på tvers av selskap slik selskapene gjorde også under algeoppblomstringen i fjor vår.
Tidligere har det blitt gjennomført redusert fôring, fôrkvoter med mer. Ved behov kan dette også bli aktuelt. Vi vurderer det konkurranserettslige rundt bruk av slike tiltak før vi avholder møte med myndighetene.
Sjømat Norge og salgslagene har oppfordret fiskere til å sikre at de har avtak før de drar ut på fiske. Det er også drøftinger med salgslagene om å innføre reguleringer. Spesielt i ferskmarkedet har vi sett utfordringer. Vi holder løpende kontakt med salgslagene.
Pelagiske anlegg kan åpnes for innfrysing.
Sjømat Norges egne tiltak:
I tråd med myndighetenes anbefalinger, mener vi at de som kan ha hjemmekontor, bør ha hjemmekontor. Dette for å begrense smitte ved at færrest mulig oppholder seg på samme sted samtidig.
Ansatte jobber i den grad det er mulig fra hjemmekontor. Sjømat Norge avlyser alle møter og konferanser som ikke anses nødvendig. Vi forsøker å gjennomføre flest mulig møter på telefon eller via web. Vi begrenser de ansattes reising til et minimum og har særlig bedt de ansatte om å søke å unngå direkte kontakt med dere som er i bedriftene, for å unngå at vi bidrar til å øke smitterisikoen og dermed påføre driften i selskapene problem. Vi har innført hjemmekontor som hovedregel.
Vil du vite mer?

