– Samlet sett støtter vi prinsippet som regjeringen nå slår fast om at vekst skal avgjøres ut i fra lusenivå i anleggene. Dette bør også ligge til grunn for veksten fremover, understreker Ystmark.
Detaljerte krav
Regjeringen melder at lakseselskapene innen 1. september kan søke om fem prosent økning i produksjonen i 2016 mot at de plikter å oppfylle krevende vilkår om lave lusenivåer og begrenset bruk av legemidler. Det kan ikke være mer enn 0,2 voksne hunnlus per oppdrettsfisk i snitt på lokaliteter der man ønsker økt kapasitet. Videre skal det ikke benyttes mer enn maksimalt to medikamentelle behandinger per produksjonssyklus.
Innretningen på ordningen som nå legges fram er i tråd med signalene fra både regjering og Storting om at lave nivåer av lakselus vil være en forutsetning for en mulig produksjonsøkning. Regjeringen har imidlertid lempet noe på kravene.
– Vi mener det er klokt av regjeringen å justere på lusekravet fra 0,1 til 0,2 lus per fisk. Erfaringene tyder på at en ekstremt lav lusegrense faktisk kan bidra til økt resistens og dermed virke mot sin hensikt, sier Ystmark.
Begrenset vekst
Sjømat Norge er enig i at nivåene av lus skal være styrende for den videre veksten i lakseproduksjonen langs kysten. Ystmark understreker likevel at vilkårene som settes er av en slik art at det sannsynligvis ikke vil utløse en samlet vekst på fem prosent i næringen.
– Det vi trolig vil se, er at dette vil stimulere næringsaktører til å øke produksjonen der betingelsene er best til stede for det, sier Ystmark.
Støtter tildelingsprinsippet
Sjømat Norge støtter regjeringens prinsipp om at det er lusesituasjonen i anleggene som avgjør hvilke muligheter bedriftene får til å øke produksjonen. – Dette prinsippet er helt i tråd med hva næringen har understreket i forbindelse med arbeidet med stortingsmeldingen som ble sluttbehandlet av Stortinget denne uka.
Ytterligere kommentarer:
Adm. direktør Geir Ove Ystmark, tlf. 481 27 155
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?