Målet til Regjeringen er å kutte matsvinnet med 50 prosent innen 2030.
– Vi stiller oss helhjertet bak behovet for skjerpede tiltak for å redusere matsvinnet i Norge, sier Lone Flyvholm, fagsjef helse og miljø i Sjømat Norge.
Matsvinnutvalget la frem rapporten om hvordan svinnet skal reduseres. Flyvholm har selv sittet i utvalget på vegne av Sjømat Norge.
– Vi støtter utvalgets konklusjon om ikke å lage én særskilt matkastelov, men peker på flere ulike bestemmelser som til sammen vil kunne utgjøre en matkastelovgivning. Matkastelovgivningen må bygge videre på regelverket som allerede er vedtatt som følge av gjennomføringen av Norges forpliktelser som følger av EØS-avtalen, kommenterer Flyvholm.
Sjømat Norge er part i Bransjeavtale om reduksjon av matsvinn og har vært med siden starten i 2017. I den forbindelse har det vært gjennomført mange tiltak i bedriftene. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) har siden 2017 hatt fortløpende prosjekter for kartlegging av matsvinn i norsk sjømatindustri.
Det er beregnet at mengden matsvinn i sjømatindustrien er redusert med ca. 13 prosent målt i kg per innbygger siden 2018.
I rapporten opplyses det at mengden matsvinn i matindustrien er redusert med ca. 6 prosent målt i kg per innbygger siden 2015.
Til sammen utgjør sjømatindustrien ca. 3 prosent av det totale kartlagte matsvinnet, tilsvarende 2,4 kg/innbygger.
På landsbasis var det i 2020 registrert 84,7 kg kastet mat per innbygger.
Mer om matsvinn i sjømatindustrien
Sjømatindustrien
Sjømatindustrien i Norge er karakterisert med relativ liten grad av nasjonal industriell bearbeiding til forbruker ift. produksjonsvolumet. Det meste som landes/slaktes sendes ut av landet ment for videre bearbeiding/pakning til forbruker (f.eks. hel sløyd fisk). Sjømatindustrien har definert hva som er spiselige deler av sjømaten. Matsvinnet måles fra fisken er levert på mottak/slakteri. Det er god utnyttelsesgrad på sjømat, både spiselige og ikke spiselige deler, og det er et generelt lavt svinn i industrileddet. Økonomisk er det likevel et stort insitament for å redusere matsvinnet.
Matsvinnet i sjømatindustrien tilsvarte 12 900 tonn, eller 2,4 kg/innbygger i 2021. Til sammen utgjør sjømatindustrien ca. 3 prosent av det totale kartlagte matsvinnet. Det kartlagte matsvinnet består av hvitfisk laksefisk, pelagisk og fiskematproduksjon og inkluderer svinn fra mottak, slakt og produksjon for eksport og produksjon for innenlandskonsum. Sjømatindustrien inkluderer også skalldyr, men matsvinnet for dette er ikke kartlagt.
De største varegruppene er frossen frukt/grønt/bær etterfulgt av drikkevarer og frisk frukt og grønnsaker, mens de minste varegruppene er fisk, egg og ost.
Det er beregnet at mengden matsvinn i matindustrien er redusert med ca. 6 prosent målt i kg per innbygger siden 2015. Samtidig har de rapporterende bedriftene redusert matsvinnet med 17 prosent målt i kg/innbygger. Forskjellen i utviklingen for bransjen som helhet og de rapporterende bedriftene skyldes at mengde mat produsert i matindustrien som helhet har økt med 9 prosent.