NHO foreninger innen sjømat og landbasert matproduksjon ser store muligheter dersom regjeringen nå bretter opp ermene og satser på bioøkonomi. Onsdag var både produsenter, bransjeforeninger og politikere samlet da regjeringen inviterte til innspillskonferanse om en egen strategi for bioøkonomi.
-Norge har en unik mulighet hvis regjeringen er villig til å satse, sier Gaute Lenvik konst. direktør NHO mat og drikke.
Nye næringer
I dag har Norge en stor havbasert og landbasert matproduksjon. Denne skal utvikles ytterligere. I tillegg kommer muligheten for nye næringer med høsting av nye arter i havet, bedre utnyttelse av råstoff og biprodukter, dyrking av tang og tare til havs og mikroalger på land, og produksjon av fôrråvarer.
-Det handler om å utnytte de ressursene og mulighetene vi har både på havet og på land. Skal vi lykkes er det viktig at vi har en sterk og lønnsom bearbeidingsindustri i Norge. Hvis råvarer fraktes ubearbeidet ut av landet så frakter vi også grunnlaget for en norsk bionæring ut av landet, sier adm. dir i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.
– Vi kan lykkes, se bare på alt avskjer som før ble kastet på havet. Nå brukes det som fôrråvarer, kosmetikk, helsekost, farmasøytiske podukter og til bioenergi. Vi ser også en spennende utvikling med høsting og bearbeiding på nye arter som rauåte og krill, legger Ystmark til.
Regjeringen har bedt om innspill til en bioøkonomistrategi. Både Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke ønsker en slik strategi velkommen.
– Det er tre fire ting som er viktig i en slik strategi. Stimuleringstiltak, større verdikjede fokus i norsk matproduksjon, sterkere integrasjon på tvers av bransjer og mer samarbeid mellom næringer og myndigheter, sier Ystmark.
NHO sentralt har bedt de to organisasjonene om å koordinere NHO sitt oppfølgingarbeid. I dag er den bioøkonomiske næringen spredt på mange forskjellige landsforeninger.
-Med potensialet for storproduksjon av biomasse og videreforedling av denne kan vi etablere nye næringer for fremtiden. Vi har store forventninger til Regjeringens strategi og Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke klare til å bidra, sier Lenvik.
Bioøkonomi er produksjon av fornybare biologiske ressurser og deres konvertering til for eksempel mat, fôr, kjemikalier, ingredienser, materialer, farmasøytiske produkter og bioenergi. (Kilde – Wikipedia)
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.