Tidligere denne uka ble det kjent at landbruket bruker palmeolje som råvarekilde i kraftfôr til melkekyr for å få melk med høyt fettinnhold. Selv om palmeolje er en god råvarekilde for husdyr og fisk, har fiskefôrprodusentene valgt å ikke bruke palmeolje som energikilde i fôr til oppdrettsfisk.
Fiskefôrprodusentene bruker imidlertid sertifisert palmeolje som teknisk hjelpemiddel for å stabilisere og hindre lekkasje av fett fra fôrpellets. Bruken innebærer i praksis at fiskefôr inneholder godt under 1% palmeolje.
– Andelen av palmeolje er beskjeden og anvendes ikke for å dekke ernæringsmessig behov for fisken, kun teknologisk formål, understreker adm. direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). Bruken har ingen betydning for fettsammensetningen i fiskefileten.
Fiskefôrprodusentene benytter kun sertifisert palmeolje av bærekrafthensyn. Bruk av ikke-sertifisert paljemolje er miljømessig omstridt ettersom nydyrking er en av årsakene bak nedhugging av regnskoger i Malaysia og Indonesia. Den vanligste sertifiseringsordingen for palmeolje er RSPO. Mer informasjon på http://www.rspo..org
– Når det gjelder bruk av palmeolje direkte i humant kosthold, er det også omstridt av ernæringsmessige årsaker. Men dersom palmeolje faktisk hadde blitt brukt som råvare i fiskefôr, ville det ikke vært problematisk fordi stoffskiftet hos laks er annerledes enn hos mennesker og det vil derfor ikke endre fettsammensetningen i fisken som går til forbruker, sier Ystmark.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?