Tidligere denne uka ble det kjent at landbruket bruker palmeolje som råvarekilde i kraftfôr til melkekyr for å få melk med høyt fettinnhold. Selv om palmeolje er en god råvarekilde for husdyr og fisk, har fiskefôrprodusentene valgt å ikke bruke palmeolje som energikilde i fôr til oppdrettsfisk.
Fiskefôrprodusentene bruker imidlertid sertifisert palmeolje som teknisk hjelpemiddel for å stabilisere og hindre lekkasje av fett fra fôrpellets. Bruken innebærer i praksis at fiskefôr inneholder godt under 1% palmeolje.
– Andelen av palmeolje er beskjeden og anvendes ikke for å dekke ernæringsmessig behov for fisken, kun teknologisk formål, understreker adm. direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). Bruken har ingen betydning for fettsammensetningen i fiskefileten.
Fiskefôrprodusentene benytter kun sertifisert palmeolje av bærekrafthensyn. Bruk av ikke-sertifisert paljemolje er miljømessig omstridt ettersom nydyrking er en av årsakene bak nedhugging av regnskoger i Malaysia og Indonesia. Den vanligste sertifiseringsordingen for palmeolje er RSPO. Mer informasjon på http://www.rspo..org
– Når det gjelder bruk av palmeolje direkte i humant kosthold, er det også omstridt av ernæringsmessige årsaker. Men dersom palmeolje faktisk hadde blitt brukt som råvare i fiskefôr, ville det ikke vært problematisk fordi stoffskiftet hos laks er annerledes enn hos mennesker og det vil derfor ikke endre fettsammensetningen i fisken som går til forbruker, sier Ystmark.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Fiskeridirekoratet sendte nyleg ut høyring på korleis dei ser for seg fangst av kongekrabbe i 2025. Her...
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.