– Ingen enkeltvedtak kan bidra til grønn verdiskaping og øke bearbeidingen i norsk fiskeindustri, her må flere ting gjøres noe med.
(LAST NED HØRINGSSVARET TIL VENSTRE I ARTIKKELEN)
Direktør for industri og handel i Sjømat Norge, Stine Akselsen er svært tydelig. Etter en grundig gjennomgang i sektorgrupper, bransjegruppe og styret, leverer nå Norges største sjømatorganisasjon sitt høringssvar om hvordan vilkårene for fiskeindustri i Norge kan bli bedre.
– Vi har hatt en rekke rapporter de siste 30 årene som har sagt noe om norsk fiskeindustri. Mange av rapportene har gitt gode anbefalinger, men lite har vært gjort. I Tveiterås er det flere gode forslag. Våre medlemmer er tydelige, nå må noe skje.
Stine Akselsen
“Grønn verdiskaping og økt bearbeiding i sjømatindustrien”, er navnet på Tveiterårutvalgets rapport som ble levert fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i mars i år. Utvalget har sett på mulighetene for økt bearbeiding og grønn verdiskaping i sjømatindustrien i Norge.
– I vårt høringssvar er vi tydelige på hva som er kjerneområdene for industrien og hva som må til for å bidra til grønn verdiskaping og økt bearbeiding i Norge. Som fiskeri- og havministeren selv har uttalt er det på land potensialet for vekst i sysselsetting ligger i dag, sier Stine Akselsen.
Rapporten inneholder 32 ulike anbefalinger som i varierende grad går inn i kjernen av det som er viktig for fiskeindustrien. Sjømat Norge registrerer at utvalget har valgt å legge flere av anbefalingene innenfor utvalgets definisjon av det realpolitiske handlingsrommet.
– I så måte er summen av rapporten og de foreslåtte tiltakene et kompromiss som tydelig går på bekostning av industriens behov. I vårt høringssvar peker vi på områder hvor vi mener at man bør gå lenger enn det utvalget anbefaler, sier Akselsen.
I Sjømat Norges høringssvar fremheves det at sjømat kan og bør spille en sentral rolle i det grønne skiftet. Sjømat Norge har også lagt vekt på behovet for sterkere styring av salgslagene og konkrete endringer i deres regelverk. Det pekes også på behov for å legge til rette for økt kvoteutnyttelse og at råstoff som blir landet er av god kvalitet. I tillegg må arbeidsmiljøloven tilpasses slik at reglene for industrien harmoniseres med reglene til industriens leverandører.
– Dette er alle saker som Sjømat Norge har løftet ved flere anledninger. Det samme gjelder reell prioritering av sjømat i arbeidet med markedsadgang, sier Akselsen.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.