Sjømatnæringen har hatt en sammenhengene vekst i verdiskapingen siden 2012. Det viser en fersk analyse fra Sintef Ocean som har beregnet den samlede verdiskapingen (bidrag til BNP) i og rundt den norske sjømatnæringen til 94 milliarder kroner i 2017. (Se video nedenfor)
– Forrige uka vrimlet det av politikere i Arendal, og jeg hører stadig flere snakke om hvor viktig havet er for landet vårt. Det er jeg helt enig i, vi ser at fiskeri og havbruk kommer til å bli avgjørende for å trygge velferdsstaten i framtida, sier administerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
Sjømat Norge var til stede på en rekke av arrangementene i Arendal, der ikke bare sjømat var et viktig tema, men også hvordan vi som havnasjon kan dra nytte av våre naturgitte ressurser på beste måte for landet.
58.000 årsverk
Analysen fra Sintef viser at sysselsettingen i sjømatnæringen er stabil med rundt 58.000 årsverk. Halvparten av sysselsettingen skjer direkte i næringen og halvparten i tilknyttet næringsliv.
Et særtrekk ved sjømatnæringen er at verdiskapingen per årsverk er høy – og spesielt høy innen oppdrett av laksefisk som sysselsatte ca 33.700 årsverk i 2017.
Havbruk har den 4. høyeste verdien blant all næringsvirksomhet i landet i 2017, oljenæringen medregnet.
– I et land med lav ledighet, er det verdt å merke seg at sjømatnæringen står for svært verdifulle og effektive arbeidsplasser der samfunnet får mye tilbake, sier Ystmark.
(teksten fortsetter under videoen)
Den fiskeribaserte verdikjeden hadde en total verdiskaping på ca. 37 milliarder kroner, inklusive ringvirkningseffekter. Økningen fra 2016 til 2017 skyldes særlig økt verdiskaping innen fiskeforedling, ifølge Sintef Ocean.
Ringvirkningseffektene av havbruk flater ut som følge av manglende volumvekst over flere år i havbrukssektoren. Den totale verdiskapingen fra havbruksrelatert aktivitet var i 2017 om lag 62 milliarder kroner. Økningen har vært spesielt stor i oppdrettsleddet på grunn av meget gode priser på laks og ørret.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?