Med laks i ryggen: Gutta fra Bodø gjorde det umulige mulig


Publisert 16.05.2021 av Henrik Wiedswang Horjen Sjømat Norge Havbruk Havbruk Nord

Bodø/Glimt slo alle rekorder i den enorme 2020-sesongen. Hele Nord-Norge venter spent på om lakselaget fra Nordland kan følge opp den eventyrlige gullsesongen.

Har noe lag norsk fotballag opplevd en så unison hyllest som det den suverene seriemester kommer til å få?

Ordene tilhører VGs sportskommentator Leif Welhaven, og setter delvis ord på Bodø/Glimts eventyrlige bragd i 2020. Aldri har noe lag tatt flere poeng, scoret flere mål eller vunnet med større margin enn gultrøyene fra Bodø.

Les alle rekordene Glimt tok her:

– En fjern drøm man har hatt hele barndommen er å lede Bodø/Glimt til et historisk seriegull, og få lov til å være en del av det var ekstremt stort. Jeg tror nok det er noe av det aller, aller største jeg får oppleve i min fotballkarriere med tanke på at det er klubben i mitt hjerte, sier Patrick Berg, kaptein i Bodø/Glimt.

Patrick Berg (t.h) og Erik Botheim jubler for scoring i seriepremieren mot Tromsø.
Foto: Kent Even Gundstad

Klubbens kaptein er ingen hvem som helst, men tredje generasjon i Norges mest kjente fotballfamilie. Siden bestefar Harald “Dutte” Berg debuterte for Glimt i 1958 har det kun vært 17 sesonger hvor en representant for Berg-familien ikke har spilt for de gule. Etter “Dutte” sin tid i drakta spilte alle sønnene Ørjan, Runar og Arild Berg i flere perioder i en årrekke for klubben.

Hva lurer du på om norsk sjømatnæring? Se alle episodene her!

Merittene til familien er endeløse, men det var Patrick som var løftet klubbens første seriegull noensinne – en prestasjon som ga 23-åringen hans første landskamper for Norge.  

Det er ingen overdrivelse å si at Bodø/Glimt tok verden med storm i 2020. Beskrevet som «the perfect underdog» er Bodø-guttas bragd av NY Times betegnet som årets beste fotballhistorie i Europa.

Bodø Glimt, New York Times | New York Times kaller Bodø/Glimt den perfekte  underdog: – Laget fra Norge som alle vil se, men nesten ingen har mulighet  til
Skjermdump NY Times

Lille Bodø/Glimt rystet giganten AC Milan på San Siro, i en kamp så imponerende at Paolo Maldini så ingen annen utvei enn å kjøpe tomålsscorer og bodøværing Jens Petter Hauge på direkten.

– Bodø/Glimt er landsdelens lag. Vi er hele Nord-Norge, og i hvert fall hele Nordland sitt fotballag. For meg å føle den tilhørigheten som nordlending det medfører, det betyr noe. Det er en del av identiteten min vil jeg si. Det betyr noe ekstra og har etter hvert blitt en ganske stor del av livet mitt, sier UIrik Saltnes.

Brønnøyværingen deler kapteinsvervet med nevnte Berg, og havnet i likhet med Berg på årets lag i Eliteserien 2020. Ett lag hvor det kun var fire spillere som ikke spilte for Glimt.

Laksekampen ti år

Men Bodø/Glimt er så mye mer enn et eventyrlig fotballag.

Nord-Norges historie handler først og fremst om fisk, hvilket er en av grunnene til at alle som er glad i sjømat trykker bodøværingene så tett til sitt bryst.

Nordland har de siste årene passert Hordaland som største fylke for produksjon av laks. I 2019 utgjorde produksjonen i Nordland 305.300 tonn laks til en verdi av 15,3 milliarder kroner. Det utgjorde 22,4 prosent av total mengde produsert i Norge.

Nordland er fylket som har nest størst andel sysselsatte i direkte sjømatrelatert virksomhet. I fylket er hele 9 000 personer sysselsatt i sjømatsektoren. I 2019 medførte det skatteeffekter tilsvarende 3,7 milliarder kroner, ifølge ringvirkningsanalysen til Nofima, Menon og Norce.

I ti år har sjømatnæringen stått last og brast med Bodø/Glimt. Med en gigantisk laks plassert på Aspmyra og verdens største sushimosaikk har få vært en tydeligere ambassadør for sjømatnæringen enn Bodø/Glimt.

Laksekampen har blitt en årlig happening som i 2020 markerte ti år.

I 2016 markerte klubben 100 årsjubileum med en ny verdensrekord med 85 kvadratmeter sushi-mosaikk.

Bak laks.no, som Glimt har båret på drakten sin siden 2012, står en rekke aktører fra havbruksnæringen. De står inne med et samlet budskap om å spise mer laks.

Geir Wenberg i Salten Aqua representerer laks.no og forklarer. 

– Ei samlet næring har hatt bærekraftig drift som fokusområde i mange år og vi har hatt en positiv utvikling, sier Wenberg. Det handler både om at laksen skal være trygg å spise, samt at man jobber aktivt for å sikre bærekraftig produksjon.

I 2019 etablerte Bodø/Glimt Action Now-nettverket for å øke generell kunnskap om bærekraft i befolkningen, bygge lokalsamfunn og inspirere til å gjøre bærekraftige tiltak. Sjømat Norge er en del av Action Now-nettverket.

Engasjementet for sjømat går såpass utenpå drakten at Glimt i år spiller med FNs bærekraftsmål nr. 14 på drakta: Livet under vann. Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.

Laks som en del av balansert kosthold

Laks er en essensiell del av kostholdet til Glimt-spillerne.

– Sammen her i Bodø/Glimt spiser vi to måltider hver eneste dag, veldig sunt og tilrettelagt for at vi skal prestere best mulig. Her får vi hvert fall servert laks to ganger i uka, og prøver å spise to ganger i uka selv også – så vil si jeg har i hvert fall fire fiskemåltider i løpet av en uke.

Patrick Berg

Caroline Jensen er klinisk ernæringsfysiolog og har nylig fullført en doktorgrad ved Universitetet i Bergen med fokus på helseeffekter av proteiner fra torsk. Jensen påpeker at laksen strutter av vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Derfor er det klare helsegevinstene ved å spise sjømat og laks som en del av et balansert kosthold.  

– Laks inneholder en rekke viktige næringsstoffer som blant annet vitamin D, omega-3 fettsyrer, selen og proteiner av god kvalitet, sier Jensen.

Det finnes en rekke studier som har dokumentert helsegevinstene ved å spise sjømat.

Hun viser til at laksen har et høyt innhold av omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Proteinene bidrar til å holde deg mett og gjenoppbygger musklene etter at du har trent. 

Les mer: Dette inneholder laksen  

En studie fra USA viser at barn og gravide som spiste sjømat hadde bedre kognitive prestasjoner og høyere IQ sammenliknet med kontrollgruppen.   

Les mer i NY Times: Why Children (and Pregnant Women) May Want to Eat More Fish

– Det er enormt viktig for meg å holde meg sunn og frisk, og fisk er en essensiell del av det for min del. Jeg har en venn som er lege, og han sier det at å bo i Nord-Norge uten å få i seg omega-3 er galskap – da ber du om depresjon. På bestilling fra han så prøver jeg å få i meg omega-3 fettsyrene så godt som mulig, sier Saltnes.  

Jensen er tydelig på at et sunt og balansert kosthold vil bidra til å levere gode prestasjoner både på og utenfor idrettsbanen.

– Det å spise laks som en del av et balansert kosthold vil gjøre at man yter bedre på fotballbanen og på andre arenaer, sier Jensen.

Jakter Champions League

Med 105 mistede målpoeng fra gullsesongen ved at trioen Philip Zinckernagel, Kasper Junker og Jens-Petter Hauge ikke lengre spiller i gult, er den store spenningen knyttet til hvordan laget klarer å følge opp suksessen.

Ulrik Saltnes fra seriepremieren mot Tromsø. Foto: Kent Even Gundstad

Forhåndstipsene peker i retning av at Glimt vil befeste sin posisjon som en toppklubb, men både RBK og Molde er av flere tippet foran bodøværingene i årets sesong.

Med to seire i de to første seriekampene mot Tromsø og Kristiansund er trua på at Kjetil Knutsens menn absolutt med inn i den nye sesongen, der laget til sommer skal ut i Champions League-kvalifisering.

Avstanden ned til Rosenborg i 2020 var på formidable 29 poeng, og nettopp Rosenborg står på motsatt side til fotballens festdag – selve 16. maikampen 2021.

Etter at Rosenborg-hegemoniet falt i 2005, er det kun Molde i tillegg til Rosenborg som har gjentatt bedriften om å forsvare et seriegull. Verken Brann og Stabæk har klart å følge opp, og begge klubbene har opplevd nedrykk etter sine historiske seriegull i henholdsvis 2007 og 2008. Heller ikke Strømsgodset klarte å følge opp sitt eventyr i 2013.

Nå står hele Nordland og heier.

Følg resten av historien om sjømatambassadørene her!

Vil du vite mer?

 
Henrik Wiedswang Horjen
Henrik Wiedswang Horjen
Kommunikasjonssjef
Mobil: 982 65 219

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Ber om fortgang for innføring av miljøfleksibilitetsordning

Tariffkonferanse

FrP: – Det vi advarte mot har slått til

Disse fikk priser

Seminar om frihandelsavtaler og opprinnelse

Webinar om rømmingssikkerhet

Lakseskatten ett år etter: Investeringer for 30 milliarder ligger fortsatt i skuffen

Medlemsmøte Havbruk Nord

Årssamling Havbruk Nord

Vi søker ny kollega!