Sjømat Norge er svært kritiske til at regjeringens ja til sjødeponi i deler av Førdefjorden i Sogn og Fjordane.
– Det er i strid med faglige råd fra både Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet. Her prioriteres gruvenæringen fremfor en evigvarende matproduksjon.
Liten vilje
Deler av Førdefjorden er i dag kategorisert som nasjonal laksefjord. Det betyr at det ikke er lov å drive lakseoppdrett i den delen av fjorden.
– Det er påfallende at matproduksjon er forbudt, men lagring av avfall skal tillates. Logikken i dette skjønner vi ikke, sier Sperre.
Nylig la regjeringen frem havbruksmeldingen der det foreslås svært strenge krav til vekst i lakseproduksjonen. Samtidig vises det så langt liten vilje til endring i betingelsene for villfisknæringen.
– Sjømatproduksjonen nedprioriteres og blir satt svært strenge krav til. Så ser vi at det gis tillatelse til å deponere 10.000 tonn slam hver eneste dag i de neste 50 år i en fjord i Sogn og Fjordane.
Flere arbeidsplasser
Beregninger gjort av havbruksnæringen i Sogn og Fjordane viser at 2-300 arbeidsplasser kan bli påvirket dersom en må avvikle havbruk som en følge av deponianlegget. Potensialet for vekst i havbrukssektoren er heller ikke tatt høyde for.
– Vi ser at kommunaldepartementet påpeker i sitt vedtak at dette gjøres fordi Norge trenger flere ben å stå på. Dette benet finnes allerede dersom en legger til rette for mer sjømatproduksjon. Regjeringen må se nærmere på rammevilkårene i vår næring. Tas det grep her kan det skapes mer matproduksjon og økt bearbeiding både i havbruk og villfisk i Norge, sier Inger Marie Sperre.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.