India viktig for sjømaten


Publisert 11.03.2024 av Øyvind André Haram Sjømat Norge Havbruk Industri og handel

En handelsavtale med India er gode nyheter for sjømatnæringen. Sjømat Norge er svært glade for at Regjeringen/EFTA har fått i havn denne avtalen, med en av verdens største økonomier.

Sjømatnæringen har lenge sett potensialet i dette enorme markedet med tett på 1,5 milliarder innbyggere. Svært høye tollsatser på de fleste sjømatprodukter har satt en stopper for markedsutviklingen og eksporten fra Norge.

– Dette er en viktig avtale som gir store muligheter, sier adm.dir i Sjømat Norge om den nye frihandelsavtalen med India. Foto: Sjømat Norge

– Gjennom avtalen vil en stor andel av våre sjømatprodukter oppnå frihandel etter en nedtrappingsperiode over noen år. Dette vil i praksis gradvis åpne det indiske markedet for norske sjømatprodukter. Det blir spennende å følge utviklingen i årene framover, ikke minst for pelagisk sjømat som sild og makrell, sier adm dir Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.

Sjømat Norge konstaterer at det er enkelte bedrifter som dessverre har grunn til å være skuffet over deler av forhandlingsresultatet, ettersom enkelte sjømatprodukter ikke er omfattet av avtalen.

-Norge er verdens største eksport av sjømat, og vi er avhengig av at myndighetene tilrettelegger for konkurransedyktig markedsadgang for våre produkter.

Sjømat Norge gir Regjeringen ros for arbeidet med å komme havn med en avtale med India.

– Dette gir næringen forhåpninger om styrket arbeid og god framgang også i andre markeder. Fra næringens side forventes det at myndighetene må legge betydelig innsats i å bedre markedsadgangen til viktige markeder som EU og Japan, poengterer Ystmark.

Vil du vite mer?

 
Geir Ove Ystmark
Geir Ove Ystmark
Administrerende direktør
Mobil: 481 27 155
Kristin Alnes
Kristin Alnes
Fagsjef industri og handel
Mobil: 918 23 581

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Kan sjømatnæringen forsyne Norge med mat dersom det blir krig?

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø

En mer ydmyk sjømatnæring

Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet

One Ocean: De røde lysene truer Vestlandets posisjon

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops

NMBU vant Sjømat Norges idé-konkurranse