En seier for økt sjømatkonsum for barn og unge


Publisert 27.05.2021 av Henrik Wiedswang Horjen Sjømat Norge Miljø og Helse

Departementet satser på økt sjømatkonsum hos barn og unge. Meget bra, mener Sjømat Norge.  

– Det er veldig gledelig. Sjømat Norge har jobbet med departementet i flere år for å få disse midlene på plass. Økte midler til å få opp sjømatkonsumet for barn og ungdom har vært et av satsningsområdet til MerAv arbeidet i flere år, sier Trude Nordli, fagsjef i Sjømat Norge.  

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen kunngjorde at departementet gir 13 millioner kroner til prosjekter som skal få flere barn og unge til å spise sjømat. 

Under #MerAv-paraplyen er det flere prosjekter som har rettet seg mot å skape vaner hos barn og unge for tidlig få sjømat inn i kostholdet.

Ungt Entreprenørskap
Ungt Entreprenørskap er blant organisasjonene som jobber for å fremme sjømatkonusm hos unge. Her ved Slurp elevbedrift, vinneren av kategorien Sunn Mat Elevbedrift 2020.

Les mer: Ungt Entreprenørskap vil spre sjømatglede

Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barna kan utforske og oppdage en jungel av mat.

– Barn og unge en spesielt viktig målgruppe å fokusere på, fordi matvaner og smakspreferanser først og fremst skapes i oppveksten. Her finnes det mange muligheter for å bygge videre på den positive endringen vi nå ser, og vi gleder oss veldig til å dykke ned i dette arbeidet fremover, sier prosjektleder Katrine Marthinsen i Matjungelen. 

Marthinsen understreker betydningen av å jobbe målrettet mot barn.

– Barn liker fisk så lenge de får slippe til på kjøkkenet og får lov til å utforske jungelen av smaker og retter på egne premisser. Fisk og sjømat er viktig for både kroppen og kloden, og her er barn og unge en viktig målgruppe for det arbeidet som fortsatt ligger foran oss, sier Marthinsen. 

Utflating i sjømatkonsumet

Tross myndighetenes oppfordring om å spise mer sjømat, frukt, grønt og grovt har sjømatkonsumet falt de siste fem årene før det nå for 2020 har flatet ut.  

Les mer hos Norges Sjømatråd: Nedgangen i sjømatkonsum har flatet ut

MerAv-samarbeidet har jobbet mot et overordnet mål om å øke befolkningens inntak av frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat med 20 prosent frem til 2021. 

Nå foreligger snart en forlengelse av intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, hvor målet om 20 prosent økning av MerAv-produktene vil videreføres.  

Sjømat Norge understreker at utlysningen av midlene fra nærings- og fiskeridepartementet er godt nytt.  

– Det er klart at økningen av midlene for å etablere gode matvaner hos de unge, gir oss en større tro på at vi skal lykkes. Utlysning av disse midlene betyr svært mye for at de som jobber med tiltak mot økt sjømatkonsum rettet mot barn og ungdom, som Ungt Entreprenørskap, Fiskesprell og Matjungelen, for å nevne noen, kan fortsette sitt gode arbeid, sier Nordli.

32 prosent foretrekker laks når de skal velge mellom ulike sjømatretter. Sushi og torsk kommer på en delt andreplass: 14 prosent av de spurte velger sushi som sin favoritt. Det samme gjelder for ulike torskeretter, melder Sjømatrådet.

Les mer på om #MerAv-samarbeidet her.

Ugunstig prisutvikling for sjømat 

Usunt kosthold er den viktigste risikofaktoren for tidlig død som følge av ikke smittsomme sykdommer i Norge, og fører til sykdom og redusert livskvalitet. Helsedirektoratet har beregnet den totale samfunnskostnaden knyttet til usunt kosthold til 154 milliarder kroner årlig. 

En gjennomsnittlig 8. klassing spiser fem ganger mer kjøtt enn sjømat. Det samme gjelder søtsaker, der innen samme gruppe spiser 25 prosent mer godteri enn fisk.  

Sigvald Rist, administrerende direktør i Insula, påpekte i Sjømat Norges politikerwebinar med Erna Solberg og Jonas Gahr Støre at prispunktet på sjømat har forverret seg betydelig. Mens sjømaten er subsidiefri, har sukkeravgiften blitt fjernet. Stofekjøtt er subsidiert med ca. 70 kr/kg.  

– Dette er de politiske realitetene som sjømaten møter i det norske konsummarkedet, sier Rist.

Grafen til venstre viser ved den grønne kurven at kjøtt har relativt sett har blitt billigere de siste 40 årene, mens prispunktet på sjømat har økt. Figuren til høyre viser oppgang i kjøttforbruk i samme periode.

Bildet er hentet fra Insulas innlegg under den store statsministerduellen.

Les mer: EØS økte temperaturen i statsministerduellen

Satser mot idrett, barn og unge 

De gode nyhetene om tildeling av 13 millioner kroner til prosjekter som skal få flere barn og unge til å spise sjømat til tross, Sjømat Norge er klar på at man har en lang vei å gå.  

– I 2021 vil vi jobbe mot å øke sjømatkonsumet for barn og ungdom, og det vil bli jobbet med å inkludere idrettsarrangement i #MerAv arbeidet, sier Nordli.

Les også: Vil ved #MerAv gjøre sjømaten mer relevant i idretten

Caroline Jensen er klinisk ernæringsfysiolog og har nylig fullført en doktorgrad ved Universitetet i Bergen med fokus på helseeffekter av proteiner fra torsk. Hun påpeker at det er klare helsegevinstene ved å spise sjømat og laks som en del av et balansert kosthold.    

– Gode kostholdsvaner etableres tidlig i livet. Å sørge for gode vaner er derfor en viktig investering. Sjømat er både sunt, godt og noe vi må spise mer av i fremtiden. Økt konsum av sjømat er bra både for miljøet, og for befolkningens helse, sier fiskeri- og sjømatministeren i en kommentar på regjeringen.no

Av en pott på 13 millioner kroner tildeles Fiskesprell 10 millioner kroner. 

Allerede nå kan institusjoner, organisasjoner, bedrifter og privatpersoner søke om penger fra potten på 3 millioner. I år er det større prosjekter som særlig kan gi kontinuitet og langvarig effekt på kosthold og kostholdsvaner som vil bli prioritert. 

Søknadsfristen er 20. juni.  

Vil du vite mer?

 
Henrik Wiedswang Horjen
Henrik Wiedswang Horjen
Kommunikasjonssjef
Mobil: 982 65 219
Trude H. Nordli
Trude H. Nordli
Fagsjef miljø og helse
Mobil: 975 37 319

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Egne tillatelser for miljøteknologi?

Viktige prosesser for sjømatnæringens fremtid

Rekorden kunne vært vesentlig høyere

Vi ønsker deg..

Regionsjefer i Nord-Norge og på Vestlandet

Ansatte som skal inn til Norge nå?

Vinterfiske 2022

Grønn sjømat med regjeringen

Er du interessert i en deltidsjobb innen IT/informatikk i en fremtidsrettet næring?

Forskrift om opptak og bruk av informasjon om bestemt angitte bunnforhold