Jostein Refsnes, tidligere styreleder i Nordlaks og mangeårig havbruksentusiast koste seg under havbruksnæringens tilstedeværelse i Oslo i helgen. FOTO: Øyvind A. Haram / Sjømat Norge.
Det er langt i fra normalt å se norsk havbruksnæring synlig midt i Oslogryta. Denne helga ble laksen derimot midt i sentrum for folk som ruslet nedom Aker Brygge og Tjuvholmen.
– Det er første gang, etter det jeg kan huske, at havbruksnæringen sponser en større festival i hovedstaden. Det er jammen på tide, sier Jostein Refsnes, mangeårig entusiast innen havbruk i Norge.
Refsnes og resten av styringsgruppa i Laks Er Viktig kampanjen bestemte seg i vinter for å sponse Tjuvholmen Vannfestival. Festivalen, som ble arrangert for første gang i fjor ønsker å synliggjøre vannsportsaktiviteter nært byens befolkning samt øke gleden ved å bruke havet og vannet.
– Det er en flott mulighet for oss å markedsføre havbruk under en slik festival. Vi er begge brukere av havet og vannet.
Smaksprøver og ringvirkninger
Festivalen samlet tusenvis av skuelystne i den nye bydelen Tjuvholmen. Fra fredag til søndag var det konkurranser innen kajakk, roing, seiling og svømming, i tillegg til ulike aktiviteter på og ved vannkanten for små og store. Havbruksnæringen fikk i tillegg vist ansikt både gjennom smaksprøver og NM I fiskesprett.
Tor Jørgen Kramprud Arnesen fra Flying Culinary Circus forbereder lakseretter fra Peru, Thailand og Portugal i helgen. Foto: Øyvind A. Haram / Sjømat Norge
– I løpet av helgen har vi delt ut 15.000 smaksprøver. Delikat laks fra Nova Sea på Lovund, tilberedt på internasjonal vis av Flying Culinary Circus. Det er jo bare å se på køa foran teltet, så ser en at dette slår an, sier Refsnes.
I tillegg til smaksprøvene ble det også arrangert NM i fiskesprett.
– Vi fikk en knallgod ide presentert i prosjektgruppen. Fiskesprett skaper ringer i vannet. Det samme skjer jo som følge av produksjon av laks. Det viste seg å være en fin måte å kunne fortelle mer om hvor viktig havbruk er og hvilke ringvirkninger laksen skaper, sier Refsnes som mener havbruksnæringen har langt mer å gå på.
– Vi må bli ennå flinkere å synliggjøre oss. Det trengs. Se bare på alle mytene som eksisterer. Jeg har stor tro på at ting som dette bidrar svært positivt. Å bygge et omdømme er et kontinuerlig arbeid og ikke bare et engangsstunt.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Bli med på Sjømat Norges afterwork om laksevelferd! Få innsikt fra eksperter, politikere og næringsaktører om hvordan...
Sjømat Norge mener sjømat må få en større plass i Totalberedskapsmeldingen.
Unge står i kø for å løse oppdrettslaksens utfordringer.