– Dette er verdens nest største torskemarked. De siste årene har de økt konsumet med 9000 tonn på husholdningsnivå.
Det er helt stilt i lokalet. Selv om de fleste er fullstendig klar over det meste av budskapet blir en aldri lei nyheter fra Portugal. Ålesunds fleste klippfiskeksportører har et nært forhold til republikken helt syd i Europa.
– Vi ser nå tegn på at økonomien også bedrer seg. Midt i dette holder konsumet av norsk fisk seg stabilt, sier Sjømatrådets Christen Nordahl.
Mer brukt året rundt
Som fiskeriutsending i Portugal er Christian et velkjent navn i klippfiskbyen Ålesund. Denne ettermiddagen er de aller fleste eksportørene samlet på Sjømat Norges klippfiskmøte.
– Hver eneste portugiser spiser 22,2 kilo med torskefisk. Det meste at dette er fra Norge. Se for deg britenes konsum av fish and chips. Der spiser de bare 4,4 kilo, da forstår en at dette er svært mye, forteller Nordahl.
– Vi ser også nå at portugiserne spiser klippfisken ikke bare tradisjonelt sett i høytiden som frem mot jul. Det er mer konsum året rundt.
Ålesund i sentrum
Klippfiskbyen Ålesund har lange tradisjoner for eksport av den saltede og tørkede delikatessen. Først og fremst er det Ronaldos landsmenn som setter pris på råvaren, men også ganer i Brasil, Angola og flere land i Karibia og andre steder konsumerer mye norsk klippfisk. I 2014 ble det eksport klippfisk for nesten 4 milliarder kroner, svært mye av dette fra selskap i Ålesund.
– Klippfisk er et ettertraktet og fantastisk produkt. Jeg håper flere nordmenn også kan få opp øynene for denne delikatessen, sier direktør for industri i Sjømat Norge Sverre Johansen.
– Som Norges viktigste sjømatorganisasjon er klippfisk noe vi er stolte av og jobber mye med. Derfor er slike møter som dette svært viktig for rette søkelyset på hva som skjer i bransjen. Klippfiskbransjen er en viktig del av den norske sjømatindustrien.
I tillegg til Portugal, ble handelsutfordringer og forslagene fra det mye omtalte sjømatindustriutvalget diskutert under Sjømat Norges møte i Ålesund onsdag.
I etterkant av møtet i Ålesund ble eksportørene invitert av Sjømatrådet til en eksklusiv middag med mesterkokk Antonio Loureiro, som tilbredte klippfisk på ekte portugisisk vis. Dagen derpå ble kokker på Sunnmøre invitert på kurs for å inspireres. Du kan se NRK Møre og Romsdals reportasje og de lekre rettene her.
Visste du…
- Klippfisk har fått sitt navn fra klippene fisken tidligere ble tørket på. Da ble fisken lagt på bergene ved kysten for å tørke. (klippefisk)
- I dag blir fisken tørket i tørketunneler og lagt lagvis med salt mellom.
- Det sies at en kvinne i Portugal ikke er gifteklar før hun kan tilberede 99 ulike klippfiskretter.
- Se hvordan vi i Norge produserer klippfisk her https://www.youtube.com/watch?v=7fCvArALqtc
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.