Byråkrati med muligheter eller begrensninger?


Publisert 27.11.2017 av Øyvind André Haram Havbruk Havbruk Nord Sjømat Norge Kalenderen

v
Radisson Blue, Tromsø
De blir flere, men politikerne hevder det gjør det enklere. Hva gjør økt byråkratisering med hverdagen til en bedrift? Årskonferansen i Sjømat Norge havbruk nord stiller spørsmålet; nærmer vi oss Hollandsk syke i Norge?
Se tid, sted og påmelding

LAST NED:Program nordnorsk 2018

Regionsjef for Sjømat Norge havbruk nord, Marit Bærøe er som vanlig i gang med sine juleforberedelser. Mens andre tenner adventslys er det arbeid frem mot Årskonferansen 11. Januar som tar det meste av Marits tid før jul.

– Vi gjør som vi alltid har gjort, samler både havbrukere, leverandører, politikere, forvaltning, studenter og alle andre som har et engasjement for havbruksnæringen.

– Det er vår største møteplass her i Nord-Norge, det er det ingen tvil om. I januar var vi 400 deltakere, og jeg håper selvsagt på like mange på nyåret. Det er og har alltid vært et viktig samlingspunkt ikke bare for næringen selv, men også for alle rundt oss som deler vårt engasjement for verdiskaping langs kysten.

Are Kvistad

Marit Bærøe leder Sjømat Norge havbruk nord fra Tromsø. Tradisjonen tro samler hun de fleste med havbruksinteresse til årskonferanse i nord. Denne gangen er datoen 11. januar. FOTO: Are Kvistad/Sjømat Norge.

Vekst i nord?
Den etterlyste veksten er selvsagt et av temaene som vil bli diskutert på nyåret. Grønne lys i nord gir muligheter for utvikling, økt matproduksjon og ikke minst sysselsetting og aktivitet. Spørsmålet nå er, hvordan havbruksnæringen vil ta i bruk det nye vekstregimet, og hvordan det skal det forvaltes slik at det skjer med alle bærekraftkriterier i fokus; -miljømessig, sosialt og økonomisk.

Vil den økte byråkratiseringen begrense det hele, eller gir det muligheter? Norsk oppdrett av atlantisk laks er størst i verden, og at vi er verdensledende skyldes ikke bare investeringsvilje, gode naturgitte forutsetninger og et marked som ønsker norsk laks, det skyldes også et strengt og godt regelverk. Men har det blitt for mye, spør Marit.

Regionsjefen sier at flere havbrukere opplever et voksende byråkrati,  dette til tross for politikernes lovnader om effektivisering.

–  Vi prøver å gå til bunns i påstandene. Er saksgangen mer effektiv nå, eller er det blitt vanskeligere å drive næringsvirksomhet, spør Bærøe.

NHO har undersøkt holdningene til næringslivet og sett nærmere på byråkratiet. Lederen av avdeling for samfunnskontakt, Gjermund Løyning vil presentere ferskt materiale.

– Vi lar også politikerne få slippe til. Den første større havbruksdebatten i næringen siden de nye ansikt inntok Stortinget. Det ser vi virkelig frem til å høre hva de mener.

Hvem trenger vi?
Tallenes tale, den tradisjonsrike gjennomgangen av siste års laksestatistikk, blir som vanlig presentert. Det siste året har og blå utdanning merket en voldsom økning i interesse hos studentene. Årskonferansen etterspør hvilken kompetanse som trengs i næringen i årene som kommer.

– Vekst krever kompetanse, og bransjen har et svært bredt behov for både hender og hoder.  Vi merker at interessen fra unge øker. Spørsmålet er om vi kan si klart og tydelig hvem vi trenger og hvordan vi skal klare å få tak i dem slik at utdanningsinstitusjonene kan tilpasse seg utviklingen med det beste tilbudet, og ungdommen kan ta de rette valg.

Dette er tema vi gleder oss til å diskutere!

 

Vel møtt i Tromsø 11.januar, og husk; Meld dere på, her blir det både faglige diskusjoner og hyggelig sosialt samvær!

 

 

Vil du vite mer?

 
Marit Bærøe
Marit Bærøe
Fagsjef miljø og helse
Mobil: 905 41 042

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø

En mer ydmyk sjømatnæring

Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet

One Ocean: De røde lysene truer Vestlandets posisjon

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops

NMBU vant Sjømat Norges idé-konkurranse

Miljøseminar i Florø