Frankrike har varslet at norsk økologisk laks ikke lenger kan selges som økologisk laks i markedet, og de øvrige EU-land kan komme til å gjøre det samme. Norsk økologisk laks produseres i tråd med EU-reglene, men forbudet skyldes at reglene ennå ikke er tatt inn i EØS-avtalen.
– Dette er alvorlig. Det står økologisk laks i merdene i Norge til en verdi av over én milliard kroner. Laksen er produsert i tråd med EUs økoregelverk, men kan ikke selges som økologisk fordi myndighetene ikke har fulgt opp. Det er åtte år siden forordningen fra EU kom, så det er på høy tid at det ryddes opp i denne saken, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
I en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet i dag framkommer det at årsaken til problemene skyldes hensynet til landbruket.
– Dette er en uakseptabel situasjon for sjømatbedriftene som driver eksport og som er svært konkurranseutsatt. Det er urimelig dersom en lønnsom eksport av økologisk mat skal ofres på grunn av hensyn til en mindre økologisk produksjon i landbruket, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
Han mener regjeringen snarest må rydde opp i saken. Ikke bare fordi man setter på spill en stor og lønnsom økologisk matproduksjon og setter arbeidsplasser i fare – men også fordi saken utfordrer handelsforholdet til EU gjennom den viktige EØS-avtalen.
Også NHO sentralt er bekymret for at reglene ikke er tatt inn i EØS-avtalen.
– Det er svært viktig at Norge først og fremst sikrer EØS-relasjonen til EU og at vi som handelspartner ikke må utfordre EØS-regelverket. Det i seg selv er en tung begrunnelse for å få det formelle regelverket på plass, sier avdelingsdirektør Tore Myhre i NHOs internasjonale avdeling.
Sjømat Norge har sendt brev til EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker og bedt om et møte for å drøfte en raskest mulig implementering av forordningen.
– Regjeringen har vært klar over EU-forordningen siden 2008. Den midlertidige avtalen med EU gikk ut 1. januar 2015, og regjeringen har hatt god tid for å få på plass en løsning. Nå forventer vi at myndighetene raskt implementerer forordningen slik at det ikke påfører ytterligere skade på norske produsenter av økologisk laks. Regjeringen sitter på nøkkelen og har alle muligheter til å løse denne saken, sier Ystmark.
– Norge har som mål å øke produksjon av økologisk mat til 15 prosent innen 2020. Da må man stimulere til økologisk produksjon, ikke legge hindringer for produsentene, sier Ystmark.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?