Like muligheter skaper større verdier


Publisert 15.03.2017 av Øyvind André Haram Sjømat Norge Industri og handel

- Den norske sjømatindustrien har en viktig rolle i verdiskapingen fra havets ressurser, derfor må vi ha en politikk som bidrar til like muligheter og mer bearbeiding av fisk i Norge. Industrien er fiskernes beste venner, men regelverket gir utfordringer påpeker Inger-Marie Sperre

For første gang på mange år var søkelyset rettet mot fiskeindustri i Næringslivets Hus i Oslo. Kampen om råstoffet var tema da Sjømat Norge inviterte både politikere, industrien, finansnæringen, fiskerne og andre interessenter til seminar og debatt 14. mars.

– Vi er svært godt fornøyd med seminaret. Deltakelsen ble enda større enn vi hadde håpet på, og vi hadde nærmere 100 mennesker i salen. Det viser at det er stor interesse for sjømatindustrien, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.

Bakeren uten mel
Som nevnt i en rekke utvalg og rapporter de siste årene er det en svært uforutsigbar situasjon for norsk fiskeindustri. Både professor Ragnar Tveteraas fra Universitetet i Stavanger og forskningssjef ved NOFIMA, Bent Dreyer, sammenlignet situasjonen med andre matproduserende næringer.

– Lønnsomheten ligger uten tvil hos fiskerne, fremhevet Dreyer.

Fra industrien viste både Astrid Klo, fra Gunnar Klo As i Vesterålen og Egil Magne Haugstad i Pelagia til relevante eksempler.

– Min far, tredjegenerasjons fiskeindustrieier, nevner ofte at han er bakeren uten mel. Hvorfor skal det være slik at vi taper kampen om råstoffet fordi vi ikke kan eie fiskebåter? Når en båt vi har vært deleier i, vil strukturere, da kan vi ikke gjøre noe. Regelverket stopper opp. Vi ser at kvotene forsvinner fra vårt område, sa Astrid Klo.

Klo beskrev en situasjon hvor egen bedrift nå er omgitt av fiskeindustribedrifter eid av såkalt «aktive fiskere» med egen råstoffbase. Disse bedriftene har mulighet til å integrere mellom flåte og industri, og gjør det aktivt.

Det er lenge siden så mange har diskutert fiskeindustri midt i Oslo. Fra venstre Inger-Marie Sperre, Line Henriette Hjemdal (Krf), Ove Trellevik (H), Oskar Grimstad (Frp), Pål Farstad (V), Geir Pollestad (Sp), Ingrid Heggø (Ap), Grete Fossli (LO) og Arne Karlsen fra Nergaard. FOTO: Sjømat Norge

Trenger endringer
De fiskeripolitiske talspersonene på Stortinget fra både Høyre, Frp, Senterpartiet, KrF, Venstre og Arbeiderpartiet manglet ikke ambisjoner på vegne av næringen. Fiskeindustrien etterlyste en fiskeripolitikk som ser flåte og industri i sammenheng, og som i større grad bidrar til samhandling og verdiskaping. Det vil kreve endringer og nye tiltak. Thomas Farstad fra Lerøy Norway Seafoods lanserte et ambisiøst mål om å bearbeide 80 prosent av villfisken i Norge. – Dette må være lønnsom, konkurransedyktig bearbeiding, og jeg er ikke i tvil om at det er mulig, sa Farstad.

– Vi får belyst en rekke muligheter og konkrete utfordringer for industrien. Det er helt klart at sjømatindustrien må ha like konkurransevilkår og større fleksibilitet, sier Inger Marie Sperre som mener industrien er fiskernes beste venner.

– Vi er jo totalt avhengig av råvarene de har, og vi betaler godt for fisken. Vi ønsker at det skal være like muligheter. Det handler om å skape større verdier gjennom lønnsom videreforedling av fisk i Norge. Da må politikerne ta hensyn til hele verdikjeden.

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Enighet i Næringskomiteen om kvotemeldingen – flere gjennomslag for fiskeindustrien. 

Kan sjømatnæringen forsyne Norge med mat dersom det blir krig?

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø

En mer ydmyk sjømatnæring

Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet

One Ocean: De røde lysene truer Vestlandets posisjon

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops