Debatten var i regi av Norges Rederiforbund, Sjømat Norge og WWF med en rekke sentrale personer i panelet. Fra Sjømat Norge stilte direktør Aina Valland. Hun understreket det store potensialet havet gir for økt verdiskaping både fra høsting og produksjon av sjømat.
– Fangst, høsting og akvakultur må skje på bærekraftig måte, og vi har gjennom vårt strategidokument «Sjømat 2030 – et blått taktskifte» pekt på hvordan vi kan gjøre dette, sier Valland.
Les mer om Sjømat 2030 – et blått taktskifte
Både utviklingsminister Nikolai Astrup og Vidar Helgensen, som i dag sitter i Det internasjonale havpanelet, påpekte at norsk kunnskap og teknologi er og vil være sentralt for vekst og utvikling blant annet i utviklingsland. De understreket også hvor viktig havet og mat fra havet er for landet vårt.
I panelet deltok også Harald Solberg fra Norges Rederiforbund, Kristin Holth fra DNB, Bård Vegar Solhjell fra WWF Norge og Lisa Svensson som jobber med havspørsmål i FNs miljøprogram.
Potensialet er stort. En svært liten del av maten vi spiser kommer i dag fra havet. Samtidig er det slik at 90 prosent av verdenshandelen fraktes på havet. To tredjedeler av de økonomiske verdiene som havet gir, er avhengige av et sunt og rent hav.
Likevel blir det stadig mer søppel i havene, og i løpet av de siste 40 årene har en stor andel av artene forsvunnet. Dette setter rammene for den veksten som havnæringene skal igjennom for å svare ut behovene til verdens stadig voksende befolkning.
Havnæringene vil ha en avgjørende rolle for å nå en rekke av FNs bærekraftsmål, som utryddelse av sult, utvikling av ren energi, utryddelse av fattigdom, bedre klima, gode arbeidsmarkeder og økonomisk vekst. Dette skal gjøres innenfor rammene av bærekraftsmålene om rene hav og livet i havet.
Debatten handlet blant annet om hvordan havnasjonen Norge og norsk næringsliv kan ta en internasjonal lederrolle når det gjelder bærekraft.
BILDET OVER: Aina Valland og Bård Vegard Solhjell under debatten i Arendal. Foto: Karoline Andaur/WWF
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.