Statsråden hadde invitert Sjømat Norge og en rekke organisasjoner for å diskutere dødelighet i laksenæringen tirsdag 15. mai. Bakgrunnen for det lenge planlagte møtet var å samle næring, forskning og forvaltning for å snakke om utfordringer og løsninger på tapstallene i næringen.
Mindre tap og bedre velferd
– Dødelighet på fisk og husdyr er ikke er et godt mål på hvordan velferden er i dyreholdet. Derfor er vi opptatt av både å redusere tapstallene og sikre at fisken har det godt så lenge vi fôrer den og holder den i merdene, sier Ystmark.
På møtet la Sjømat Norge fram en liste over konkrete tiltak mot tap, og en handlingsplan for arbeidet med fiskevelferd. Fagsjef Ketil Rykhus i Sjømat Norge presenterte en fempunktsliste som beskriver årsakene til dødeligheten, der tiltak mot lus i dag er den viktigste. Han gikk også gjennom hvordan lusearbeidet må forbedres for redusere tapstallene.
Plan 2018-2021
Rykhus gikk deretter gjennom Sjømat Norges arbeid for fiskevelferd med et klart mål å etablere et system basert på beste praksis som skal sikre at all fisk i havbruk, også rensefisk, blir ivaretatt på beste måte. I arbeidet blir også det beste av tiltakene som allerede gjøres i dag tatt med videre.
– I tillegg inviterer vi til det første møtet i forumet AquaWelfare 12. juni. Vi ønsker å samle næring og fagmiljøer til en åpen kunnskaps- og meningsutveksling for å bedre fiskevelferden, både i havbruksnæringen, leverandørindustrien og sentrale kompetansemiljøer, sier Rykhus.
Påmelding åpnet
Målgruppen i dette første møtet er primært Sjømat Norges medlemmer og inviterte foredragsholdere, men man håper at arbeidet i neste runde vil vekke interesse i hele næringen. Blant innlederne i juni er representanter fra medlemsbedrifter, fiskehelsetjenester, Dyrevernalliansen, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Sjømat Norge. Påmelding til møtet på Gardermoen 12. juni er åpnet på Sjømat Norges nettsider.
Sjømat Norges mål er at norsk havbruk skal bli ledende på feltet, og at AquaWelfare skal bidra til økt bevissthet og forståelse om velferdsspørsmål, utveksling av kunnskap, diskusjon om erfaringer og ideer som kan bidra til utvikling av beste praksis, hensiktsmessige metoder og utstyr.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.