Sjømat Norge undertegnet 6. desember 2016 Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold som er inngått mellom Helse- og omsorgsministeren og matnæringen.
Sjømat Norge har vært en pådriver og sørget for at arbeidet ikke bare må fokusere på hva vi skal spise mindre av, men også hva vi bør spise mer av, og at myndighetene mer aktivt må arbeide for at forbrukerne innfrir kostholdsanbefalingene.
Det har resultert i et eget innsatsområde som inkluderer økt sjømatinntak:
Øke befolkningens inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat i tråd med beregningsgrunnlag og målsetting i ny Handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021). Det langsiktige målet er at befolkningen har et inntak av disse matvarene på nivå med kostrådene.
De andre innsatsområdene fokuserer på reduksjon av salt, sukker og mettet fett i produkter, påvirkning av forbruker og monitorering for å måle effekt.
Intensjonsavtalen er forankret i Helse- og omsorgsministerens næringslivsgruppe der Sjømat Norge er representert ved Geir Ove Ystmark. En koordineringsgruppe skal ha det overordnede ansvaret for å koordinere arbeidet med intensjonsavtalen inkludert måloppnåelse, fremdrift og evaluering og å rapportere til Helse- og omsorgsministerens næringslivsgruppe. Geir Ove Ystmark vil også representere Sjømat Norge i koordineringsgruppen som skal ha sitt første møte 10. februar.
Arbeidet med økt sjømatinntak vil i all hovedsak være av generisk karakter, i motsetning til de øvrige innsatsområdene der fokus vil være å endre næringsinnholdet på produktnivå.
Helsemyndighetene vil ha en sentral og aktiv rolle for å øke sjømatinntaket i Norge. Det er f.eks. ingen andre enn helsemyndighetene som kan redusere den omfattende mistroen blant forbrukerne om at det er noe utrygt å spise fisk selv om det er bra for kostholdet. Norges Sjømatråd vil også være viktig aktør i arbeidet siden dette i all hovedsak vil være generisk.
Tilslutning for bedrifter
Intensjonsavtalen er undertegnet av Helse- og omsorgsminister Bent Høie og næringsorganisasjonene. Bedrifter som ønsker å bidra i arbeidet kan gjøre det ved å signere tilslutningsavtalen. Bedriftene kan selv velge hvilke av innsatsområdene 1- 4 som vil være relevante, i tillegg til innsatsområde 5 påvirkning av forbruker og 6 monitorering som alle forplikter seg til å jobbe med. Bedrifter kan fylle ut og signere tilslutningsavtalen og returnere den til Sjømat Norge, for videre ekspedering til helsemyndighetene.
Ler mer om intensjonsavtalen og tilslutningsavtalen her
Presentasjon av ny Handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021) Stavanger 7. mars
Målsettingen om økning av sjømatinntaket i den norske befolkningen er knyttet til regjeringens nye handlingsplan for bedre kosthold som vil bli presentert på konferansen Måltidsglede – sunt for alle i Stavanger tirsdag 7. mars. Konferansen arrangeres av HOD, NFD og LMD i samarbeid med flere. Både Bent Høie, Per Sandberg og Jon Georg Dale vil innlede. Da får vi vite hvilke ambisjoner norske myndigheter har for økt sjømatinntak.
Geir Ove Ystmark skal holde et innlegg om at vi må spise mer sjømat i Norge.
Se her for mer informasjon og påmelding innen 26. februar
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.