Norges største sjømatorganisasjon, Sjømat Norge mener det er stor usikkerhet knyttet til konsekvensene av et britisk EU-nei.
– En utmeldelse vil selvsagt gi noen umiddelbare uheldige konsekvenser, særlig gjennom valutasvekkelser og økonomisk uro. Men prosessen med utmeldelse vil gå over to år og verken markedsadgang eller ressursspørsmål endres over natta. Vi har fortsatt tro på et godt samarbeid med britene, sier styreleder i Sjømat Norge, Inger Marie Sperre.
Erfaring
For sjømatnæringen er uforutsigbarhet ikke en ny situasjon. En har tidligere vært igjennom både straffetoll, plutselige utestengelser og valutautfordringer.
– De kortsiktige konsekvensene vil være den umiddelbare uroen i britisk og europeisk økonomi, der valutasvingninger og svekket kjøpekraft også kan ramme eksporten av norsk sjømat.
– Storbritannia er et viktig marked. Uroen i økonomien vil også kunne få negative effekter for norsk eksport av sjømat. Særlig vil norsk hvitfisk være utsatt, og vi vil følge denne situasjonen nøye, sier Sjømat Norges styreleder.
Norge eksporterte i fjor sjømat for 5.1 milliarder kroner til Storbritannia, og var vårt fjerde største marked. Etterspørsel av norsk sjømat er fortsatt svært god internasjonalt.
– Vi har med andre ord et godt utgangspunkt, sier Sperre.
Tett på
Sjømat Norge forventer at norske myndigheter har stort fokus på tett dialog med britene fremover.
– Vi vil følge situasjonen nøye, det forventer vi at norske myndigheter også gjør. Gode handelsavtaler som sikrer norske eksporter er viktig. Selvsagt også fri markedsadgang til det britiske markeder.
– Det samme gjelder muligheten for å videreføre de gode relasjonene det i dag er mellom norsk fiskeindustri og britiske fiskefartøy, gjennom leveranser av råstoff og særlig for makrell, påpeker Sperre.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.