500.000 til strakstiltak på Vestlandet


Publisert 04.11.2013 av Are Kvistad Havbruk Miljø og Helse Havbruk Vest

Havbruksnæringens Miljøfond på Vestlandet har bevilget 500.000 kroner ekstra til strakstiltak for å bringe mer klarhet i situasjonen knyttet til mulige lakserømminger i Ryfylke, Sunnhordaland og Hardanger. Dette kommer i tillegg til bevilgninger til innkomne søknader.

De siste ukene er det kommet flere meldinger om rømt laks i flere vassdrag  i Ryfylke og Sunnhordaland.

– Laksenæringen har en nullvisjon når det gjelder rømming, og med de beklagelige meldingene de siste ukene om funn av rømt fisk ønsker vi å bidra til å få klarhet i situasjonen. Vi har derfor bevilget ekstra midler som skal gå til utfisking av rømt fisk, kartlegging og overvåkning, sier Ingrid Lundamo i Havbruksnæringens Miljøfond på Vestlandet.
Totalt 720.000 kroner
Ved siden av ekstramidlene er det bevilget 220.000 i høstens ordinære tildelingsrunde fra Miljøfondet på Vestlandet, slik at den samlede summen til formålene utgjør 720.000 kroner.
Midlene fra Miljøfondet skal disponeres i tett samarbeid med Fiskeridirektoratet og Fylkesmannen, slik at pengene blir benyttet der det er mest hensiktsmessig. Blant konkrete tiltak som alt er klart, er oppfisking av rømt fisk i Suldalslågen og Årdalselva, samt kartlegging og overvåkning i Numedalslågen.
Dialog og samarbeid
Havbruksnæringens Miljøfond har over flere år bevilget midler til villaksprosjekter i 26 vassdrag på Vestlandet.
– Meldingene som er kommet inn i høst gjør at vi finner grunn til å sette inn ekstra ressurser, og vi ønsker å gå i tett samarbeid med både forvaltning og villaksinteresser i regionen for å få mer klarhet i situasjonen, sier Lundamo.
* * *
Havbruksnæringens Miljøfond består av innsamlede midler fra medlemsbedrifter i FHL. Pengene stilles til disposisjon for prosjekter knyttet til fangst av rømt oppdrettslaks. Siden 2011 har fondet bevilget vel 17 millioner kroner til prosjekter i 62 vassdrag langs hele kysten.
Ytterligere informasjon:
Ingrid Lundamo, medlem i styringsgruppen for Havbruksnæringens Miljøfond (tlf. 930 21 961)
Hans Inge Algrøy, regionsjef i FHL Vestnorsk havbrukslag (tlf. 977 01 406)

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Vil du delta i intervju?

Enighet i Næringskomiteen om kvotemeldingen – flere gjennomslag for fiskeindustrien. 

Sjømat i krise, krig og fred: Kan sjømaten forsyne Norge med mat?

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø

En mer ydmyk sjømatnæring

Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet

One Ocean: De røde lysene truer Vestlandets posisjon

Foreslår Haagensen på gjenvalg