– Vi kan ikke gjøre nok for å bremse klimaendringene


Publisert 10.08.2021 av Henrik Wiedswang Horjen Sjømat Norge

FNs klimarapport er alarmerende for menneskeheten. Sjømat Norge-sjef Geir Ove Ystmark mener matsystemene bør bli en enda viktigere del av klimadebatten.  

Det er uomtvistelig, og uten vitenskapelig usikkerhet, at det er menneskelig aktivitet som har medført de store klimaendringene. CO2-konsentrasjonen i atmosfæren er på de høyeste nivåene på minst 2 millioner år. Havnivået har ikke økt raskere på minst 3000 år, og mengden is i Arktis er på det laveste på minst 1000 år.  

Det kommer frem i Klimapanelets nyeste rapport AR6 Climate Change 2021: The Physical Science Basis. Klimapanelet mener bevisene for at klimaendringer forårsaker mer ekstremvær er mye sterkere enn i forrige hovedrapport (AR5). 

– Vår tids største utfordring er klimakrisen. Krisen er krevende fordi den er global, og er avhengig av gode internasjonale samarbeid. Det er ingen annen utvei enn å handle nå, samtidig er vi i en så alvorlig situasjon der ingen kan gjøre nok, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark. 

Les også: Teknologi og sjømat viktig klimabidrag fra Norge

– Vi er helt avhengige av at vi klarer å bremse klimaendringene og vi må gjøre det nå.  

Geir Ove Ystmark

Temperaturøkningen siden 1900 er nå i snitt på 1,1 grader celcius – mot 0,85 grader ved forrige rapport. Endringene har store konsekvenser for havet som blir varmere, surere og stiger. 

– For oss som er brukere av havet er det ikke mindre alvorlig! Dersom havet blir forsuret, ødelegges muligheter for liv og produksjon. Fiskebestander kan vandre annerledes, noe som kan skape store konflikter om fordeling av ressursene, sier Ystmark. 

Ystmark er klar på betydningen av å redusere eget fotavtrykk. 

Les mer: Nye fôrråvarer skal redusere klimautslippene for norsk laks

– I havbruksnæringen jobber vi blant annet om å få frem nye fôrråvarer med lavere klimagassutslipp, mens en i fiskeflåten, på havbruksanleggene og i transporten til markedene ser på alternative energikilder. 

Ystmark mener at mat bør bli en enda viktigere del av klimadebatten. 

– Kostholdet er en av de viktigste faktorene som påvirker klimaet. Sild og potet er klimakost nummer en, så ligger annen sjømat også godt an. Det er som med folkehelsen. Klimaet trenger også at vi spiser mer sjømat, frukt, grønt og grovt. Så må vi hele tiden henge på, og bli enda bedre. Kylling ligger nært laks, torsk og hyse. Vårt mål er at vi skal ha pallplasseringene. Våre medlemmer er gode på konkurranse, og kommer til å ta utfordringen om å kutte.  

Han viser til at EU har en ambisjon om å få på plass miljømerking av mat innen 2024. Forbrukerne vil da få et godt verktøy til å velge den maten som har lavest mulig klimapåvirkning. Det gir forbrukermakt.  

Vil du vite mer?

 
Geir Ove Ystmark
Geir Ove Ystmark
Administrerende direktør
Mobil: 481 27 155
Henrik Wiedswang Horjen
Henrik Wiedswang Horjen
Kommunikasjonssjef
Mobil: 982 65 219

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops

NMBU vant Sjømat Norges idé-konkurranse

Miljøseminar i Florø

Større, viktigere og vanskeligere

Alle skal trygt heim etter jobb

Havbruk, mye mer enn bare laksen

Vi søker juniorrådgiver

Sjømat Norges Årsarrangement 2024

Bergen: Dagskurs i standardbetingelser for tilvirkningskjøp i havbruksnæringen (STH 23)