• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Vil du vite hvor maten kommer fra – spis oppdrettsfisk!

Vil du vite hvor maten kommer fra – spis oppdrettsfisk!

Publisert 16.08.2009 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Foto: EFFForskningskonernet Nofima står bak undersøkelsen. 30 ulike matvarer (merieriprodukter, kjøtt, fisk, korn, frukt og grønnsaker) ble kjøpt inn i forskjellige butikker i Oslo, Trondheim og Tromsø, og det ble gjort et forsøk på å spore disse tilbake til opprinnelsen.

Bare 16 av de 30 undersøkte produktene var mulig å spore tilbake til gård, oppdrettsanlegg eller fiskebåt. Ni produkter kunne ikke spores, melder Nofima i en pressemelding.

Når det gjelder fiskeprodukter, var det mulig å finne tilbake til stamfisken for samtlige av de tre oppdrettsfiskproduktene i undersøkelsen (hunn- og hannfisk).

– Selv om antall kartlagte ledd i verdikjeden var sju, gikk det raskt å spore fra butikk gjennom alle leddene i verdikjeden tilbake til stamfisk, heter det i rapporten.

Også villfanget fisk i butikk ble testet. Her var resultatet svakere. Kun ett produkt kunne spores helt tilbake til fiskebåten. Antall ledd i verdikjeden for dette produktet var ni.

Meieriproduktene som varegruppe kom best ut. 83 prosent av meieriproduktene lot seg spore tilbake til gård. Deretter fulgte rødt kjøtt og fiskeprodukter, hvor 67 prosent kunne spores. Halvparten av frukt og grønnsakene var mulig å spore tilbake til opprinnelsen, mens kornproduktene kom dårligst ut – ingen av dem kunne spores tilbake til opprinnelsen.

Nofima har utført undersøkelsen på oppdrag fra eSporing, som er et felles prosjekt mellom myndighetene og matindustrien i Norge.

Lenke til Nofimas pressemelding og rapport finnes nedenfor.


Vil du lese mer?

HMS – konferansen 2026

Publisert 16.08.2009 Sjømat Norge

Dato er satt – det er bare å legge inn i kalender. Programmet blir lagt ut her...

– Vi har et forbedringspotensial

Publisert 16.08.2009 Sjømat Norge

Miljødirektoratets tilsynsaksjon viser tydelig at vi kan bli bedre, sier Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.

Klart for lokale forhandlinger

Publisert 16.08.2009 Sjømat Norge

Årets mellomoppgjør er vedtatt av LO/YS. Det betyr at lokale forhandlinger kan starte.

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies