Verdens første helelektriske oppdrettsanlegg


Publisert 24.06.2020 av Øyvind André Haram Sjømat Norge Havbruk

Statsminister Erna Solberg åpnet i dag verdens første helelektriske oppdrettsanlegg på Loddetå. Oppgraderingen betyr at Bremnes Seashore kutter all bruk av fossilt drivstoff i den daglige driften av anlegget, en god nyhet for alle som er opptatt av klima og miljø

– Bellona, ABB og Bremnes Seashore har gjennom samarbeidet på Loddetå laget et forbilde for resten av næringen, sa statsministeren. Hun la til at hun håpet dette kun var starten på en helelektrifisering av oppdrettsnæringen langs hele kysten.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn deler statsministerens ønske om en ytterligere elektrifisering av havbruksnæringen. – Oppdrettsnæringen skaper enorme verdier for Norge, men den har også et fotavtrykk og klimagassutslipp. Vi trenger mer innovasjon for å få havbruksnæringen over i det grønne skiftet, og det er kjempeviktig at vi får elektrifisert det vi kan, sier Rotevatn

Samarbeidsprosjekt

Elektrifiseringen er et resultat av et samarbeid mellom Bremnes Seashore, ABB og Miljøstiftelsen Bellona.

Våren 2018 presenterte ABB og Bellona sammen rapporten «Laks på Landstrøm», som viser at det er mulig å redusere klimagassutslipp fra oppdrettsnæringen betydelig ved å satse på helelektriske anlegg. Nå er testfasen over, og onsdag 24. juni står statsminister Erna Solberg for den offisielle åpningen av pilotanlegget.

Strøm til merdkanten

Mens flere oppdrettere har sørget for landstrøm frem til forflåtene, er Bremnes først med å sørge for landstrøm helt ut på merdkanten slik at også arbeidsoperasjoner ute på merdene kan drives elektrisk. Bremnes Seashore har blant annet investert i en elektrisk arbeidskatamaran som nå er i drift på Loddetå.

– Vi som jobber i Bremnes Seashore er utrolig stolte over å være først i verden med et helelektrisk lakseoppdrettsanlegg. Dette har vært mulig takket være godt samarbeid med ABB, Bellona og andre partnere. Med landstrøm helt ut på merdkanten blir det mulig å utføre alle kraftkrevende operasjoner med fornybar energi. Helelektriske oppdrettslokaliteter er gode nyheter for de ansatte, laksen, naboene og for samfunnet ellers, sier Simon Nesse Økland, utviklingssjef i Bremnes Seashore.

Viser vei for næringen

Bellona mener prosjektet viser vei for hele næringen.

– Næringen må kutte sine klimagassutslipp, og utslipp i produksjonsfasen er en del av dette. Den lokale miljøgevinsten er også svært viktig. Elektrifisering øker fiskevelferden og reduserer faren for dieselutslipp, og samtidig forsvinner all støyen fra dieselaggregatene. Det er bra for arbeidsmiljøet og lokalmiljøet, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.

Investering i elektrisk drift vil også gi en økonomisk gevinst. Hvor raskt investeringen vil gi økt lønnsomhet avhenger av flere forhold, blant annet om det kommer støtteordninger.

Sjømat Norge gratulerer

Adm. direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark er en av flere som har sendt inn videohilsning for å gratulere prosjektet.

Vil du vite mer?

 
Geir Ove Ystmark
Geir Ove Ystmark
Administrerende direktør
Mobil: 481 27 155

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Enighet i Næringskomiteen om kvotemeldingen – flere gjennomslag for fiskeindustrien. 

Kan sjømatnæringen forsyne Norge med mat dersom det blir krig?

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø

En mer ydmyk sjømatnæring

Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet

One Ocean: De røde lysene truer Vestlandets posisjon

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops