Utvalget skriver i sin rapport at akvakulturnæringen har etablert seg som en av våre viktigste kystnæringer:
– For å komme dit er det underveis blitt utvist en imponerende evne til å løse en lang rekke utfordringer knyttet til teknologi, drift, sykdom, avl, fôr, marked osv, heter det fra utvalget som er ledet av tidligere fiskeridirektør Peter Gullestad.
Utvalget har lagt fram en rekke forslag med det mål å sikre at næringen kan utnytte areal på en bærekraftig og effektiv måte, med minst mulig miljøpåvirkning og smitterisiko. Sameksistens med andre interesser i kystsonen er også vektlagt.
– Tilgang på produktivt areal langs norskekysten er helt avgjørende for å kunne utløse det store potensialet vi har for sjømatproduksjon i Norge. Arealtilgangen er samtidig vårt viktigste konkurransefortrinn og bestemmende for utviklingen av norsk havbruk og framtidig matproduksjon, understreker administrerende direktør Geir Andreassen i FHL.
FHL vil legge opp til bred behandling av de konkrete forslagene som nå er lagt fram. I første omgang skjer det under Vestnorsk havbrukslags årsmøte, og i april vil saken bli ett av de viktigste temaene under FHLs generalforsamling.
– Det er konstruktivt at utvalget legger på bordet sine tanker om en fremtidig arealstruktur. En debatt om utviklingsmulighetene er positivt for næringen, og vi vil sette oss grundig inn i forslagene før vi tar stilling til innholdet, sier Andreassen.
Vil du lese mer?
Bærekraftig produsert mat fra havet er et viktig bidrag i arbeidet for å nå våre klimaforpliktelser. Havbruksnæringen...
Årsmøtet til Sjømat Nore Havbruk Vest finner sted på Solstrand Hotell & Bad fredag 13. februar kl....
Arbeidsmiljøloven gjelder for dykkervirksomhet i havbruk. Sjømat Norge minner om at Landsorganisasjonen i Norge, Norsk Sjømannsforbund og...