• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Teknologiske muligheter i saltfisk og klippfisk

Teknologiske muligheter i saltfisk og klippfisk

Publisert 12.02.2009 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

 

Samtaler med næringsaktørene – herunder både produsenter og utstyrsleverandører – viser at det vil være hensiktsmessig å automatisere følgende arbeidsoperasjoner;

  • Pakking og palletering av saltfisk og klippfisk
  • Mating av flekkemaskin
  • Legging av fisk

Hvis næringen skal evne og automatisere disse delene av produksjonsprosessen vil det være nødvendig å utvikle følgende teknologiske løsninger;

  • Gripeutvikling
  • Visionsystemer for deteksjon av fisk
  • Utvikling av optimale pakkemønster
  • Kvalitetssortering

Imidlertid er utvikling av ny teknologi ressurskrevende og det globale markedet for nye teknologiske løsninger til saltfisk og klippfiskindustrien er begrenset. Selv for en markedsleder vil det derfor være et relativt lite antall maskiner å fordele forsknings- og utviklingskostnaden på, og andre markeder med flere aktører vil kunne være av større interesse for produsenten, hvor mulighetene for avkastning på investert kapital er bedre.  

Måten næringen er organisert på er heller ikke optimal med tanke på en videre automatisering. Industrien kjennetegnes av en rekke ulike fangstmetoder og fartøytyper, hvor fisken levers både fersk og frossen og med ulik grad av videreforedling.

Fangstsesongen, med unntak av havfiskeflåten, er i stor grad konsentrert til vinterhalvåret og konsumet av klippfisk er i mange markeder konsentrert rundt høytidene jul og påske. Produksjonen er preget av store sesongvariasjoner og det er mer vanlig med tre linjer som går ett skift, enn tre skift på en linje. Alle disse forholdene vanskeliggjør en optimal tilpassning av bedriftenes produksjonskapasitet og bidrar til store utfordringer i forhold til en ytterligere automatisering.

Det er derfor viktig at næringen aktivt deltar i arbeidet med en videre automatisering og tilpasser produksjonen til nye teknologiske løsninger. En økt automatisering av produksjonen er imidlertid bare en av flere utfordringer som næringen må løse, hvis de skal evne og overleve eller vokse i turbulente og dynamiske omgivelser som i mange tilfeller er utenfor egen kontroll, eller som bare i begrenset grad er kontrollerbare.

Bacalao Forum har vært prosjektleder på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Prosjektet har vært gjennomført i samarbeid med Sintef Teknologi & Samfunn og Møreforsking Ålesund.

Foto; Lasse Rindahl, Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø, Finn-Arne Egeness, FHS

 


Vil du lese mer?

Økt USA-toll rammer norsk sjømat 

Publisert 12.02.2009 Sjømat Norge

I natt ble det avklart at USA innfører 15% toll på import fra Norge.

Klok tenkepause om CO2-fritaket 

Publisert 12.02.2009 Sjømat Norge

Regjeringen utsetter avviklingen av CO₂-fritaket for fiske i fjerne farvann til 2026.

Skatteseminar med PWC og Sjømat Norge

Publisert 12.02.2009 Sjømat Norge

Velkommen til skatteseminar mandag 18. august 2025 i Trondheim.

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies