Sjømat Norge-fagsjefen er foran teknologi- og servicekonferansen tydelig i sin oppfordring til sine medlemmer og leverandørnæringen
I en tid der grønt skifte går på alles lepper, og hvor Blue Foods Assessment og FNs Food Systems Summit peker på at mer mat må komme fra havet, er det leverandørene som sitter på nøkkelen til å lykkes.
Les mer her: Toppforskere ber verden spise enda mer sjømat
– Det er utvilsomt viktige betraktninger og støtte som kommer fra forskermiljøene og øvrig internasjonalt hold. Det tar vi med oss, men det er på tegnebrettet hos hver enkelt leverandør jobben må gjøres for at vi skal utvikle oss i den takten vi ønsker, sier Arild Rød, fagsjef maritim i Sjømat Norge.
Teknologi- og servicebransjen er den raskest voksende delen av havbruksnæringen. På under fem år har Sjømat Norges medlemsmasse innen teknologi- og service firedoblet seg.
Siden 2000 har det blitt investert for over 115 milliarder kroner i sjømatnæringen. Bare de siste seks årene har investeringene mer enn doblet seg og passerte 14 milliarder kroner for 2019, ifølge FHF.
Norge har gjennom Green Deal og Paris-avtalen forpliktet seg til å kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030. FN poengterer at hvis folk kan erstatte kjøtt fra storfe og svin med laks, reduseres klimaavtrykket.
Under pandemien har etterspørselen etter sjømat vist seg å være vesentlig mer robust enn mange av de andre tradisjonelle norske eksportvarene. Der Norge som sådan opplevde et eksportfall på 15 prosent i 2020, var fallet for sjømat kun på 1,5 prosent.
– Jeg tror jeg snakker på vegne av alle i min opplevelse at vi utgjør en forskjell. Mat fra havet er en nøkkel til å lykkes med det grønne skiftet, og tiden vi har vært gjennom gir oss forsterket tro på at vår virksomhet kan være bra både for lokalsamfunn så vel som planeten.
Arild Rød, fagsjef maritim Sjømat Norge
Sammen med Arbeidsutvalget i teknologi og service inviterer Rød til teknologi- og servicekonferansen i Trondheim 18. November.
Under konferansen, som har innovasjon og bærekraft som grunntema, vil Nofima presentere ringvirkningstallene for leverandørnæringen i 2020.
– Vi har et meget spennende og variert program, som jeg tror vil fatte interesse hos mange. Leverandørene til sjømatnæringen har en særdeles viktig rolle i det grønne skiftet, og det er tror jeg vi vil få belyst på en god måte under konferansen, sier Rød.
Meld deg på Teknologi- og servicekonferansen her.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.