Statsministeren løftet frem sjømat i havpanelet


Publisert 03.12.2020 av Henrik Wiedswang Horjen Sjømat Norge

Norge har tatt verdensomspennende politisk lederskap ved Havpanelet. Sjømatnæringen har ifølge statsministeren en viktig plass i nå målet om å sikre rene og rike hav for fremtidige generasjoner.  

– Økt produksjon av fisk og sjømat kan skaffe mer enn nok klimavennlig protein for en voksende befolkning. Offshore vind kan sikre all elektrisk kraft verden trenger. Blå vegetasjon kan gi mat, materialer og drivstoff samtidig som det bremser klimaendringene og øker naturmangfoldet, uttalte statsminister Erna Solberg under lanseringen av hovedkonklusjonene i havpanelet.  

Etter nesten tre års omfattende arbeid la statsminister Erna Solberg og 13 andre regjeringssjefer frem sin rapport om en bærekraftig havøkonomi for fremtiden. I rapporten, som statsminister Solberg presenterte, er konkusjonene at havet er enda viktigere enn vi trodde, men også at tilstanden i havet er verre enn først antatt. Samtidig understreker Solberg at havet har mange av løsningene som menneskeheten og planeten trenger. 

Se Regjeringens sending her: Lansering av havpanelets hovedkonklusjoner

Solberg understreket at det handlet om å gjøre flere ting på en gang. Statsministeren trakk frem at vi må stanse ødeleggelsene av havet, og vi må produsere mer i havet og fra havet. 

– Klimaendringene, forurensning, overfiske og tap av naturmangfold er ille nok hver for seg, men i tillegg samvirker problemene slik at vi får uforutsigbare endringer i økosystemet i havet, uttalte Solberg.  

Ocean Panel ber om seks ganger så mye sjømat i 2050 som i dag. Det aller meste må komme fra havbruk siden verdens villfiskressurser ikke er store nok til å kunne stå for veksten som kreves.  

Teknologisenter for havdata   

Både Skretting og Aker, to av Sjømat Norges medlemmer, presenterte sitt arbeid under  under lanseringen av havpanelets hovedkonklusjoner.

Aker Biomarine står sentralt gjennom Center for the Fourth Industrial Revolution» (C4IR), et prosjekt mellom Aker-systemet og World Economic Forum som skal bidra til bedre innsamling og koordinering av havdata.

Les også: Our Ocean: Målrettede tiltak fra sjømatselskapene 

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, poengterer at det er uvurderlig for sjømatnæringen å finne løsningene på de problemene havpanelet viser til. Oppfølging av havdata ved Akers arbeid er et godt eksempel på hvordan sjømatnæringen gir et utvidet bidrag som også kommer alle havnæringene til gode. 

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge.

– Innad i sjømatnæringen ser vi at det er store drivkrefter og innovasjon som jobber med å utvikle oss på alle fronter. På den ene siden vil bedre data og kunnskap om havet vil komme alle havnæringene til gode. Lykkes vi med en oppskalering av nye fôringredienser vil det muliggjøre en økt produksjon av klimavennlig animalsk protein, som ikke kan realiseres andre steder enn i havet, sier Ystmark. 

Nye fôrråvarer kan gi industrieventyr 

Therese Log Bergjord, konsernsjef i Skretting, og styreleder i SeaBOS, fikk under lanseringen direkte spørsmål fra Solberg om hvordan havbruksnæringen og fôrselskapene jobbet med at tilgang på fôr er en utfordring for en videre vekst fra oppdrett. 

– Fôr som brukes til havbruk og akvakultur er i dag bærekraftige, men dersom vi skal ta ut ytterligere vekst må vi gjøre endringer. Det handler om å bygge ny industri for nye ingredienser, det kan eksempelvis være bakterier som produserer CO2. Disse vil være fulle av proteiner og kan konkurrere mot fiskemel og soya – viktige ingredienser vi bruker i dag, svarte Bergjord. 

Therese Log Bergjord, konsernsjef i Skretting, fortalte under lanseringen av havpanelets konklusjoner. Skjermdump: Regjeringen

– Forskerne jobber med flere spennende råvarer, men felles for de er at de er kostbare, innebefatter risiko og de er kostbare å oppskalere. Vi konsentrerer oss nå om råvarer med lavt foravtrykk som fisken liker, sier Bergjord.  

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, påpeker at Norges ledende rolle innen utvikling av nye innsatsfaktorer til fiskefôr vil kunne  åpne opp for et nytt norsk industrieventyr. Det har vært en sterk oppblomstring av selskaper innen blå vegetasjon som produksjon av alger og høsting lengre ned i verdikjeden. 

– Sjømatnæringen krysser av som en attraktiv eksportnæring som er i stand til å redusere klimagassutslipp, samtidig som den kan bidra til høyere verdiskapning her i landet. Lykkes vi med å oppskalere nye fôringredienser her i landet vil det kunne bety masse nye arbeidsplasser som kan være med på å sikre velferden vår fremover, sier Almlid.

Vil du vite mer?

 
Geir Ove Ystmark
Geir Ove Ystmark
Administrerende direktør
Mobil: 481 27 155
Kristin Langeland
Kristin Langeland
Direktør kommunikasjon og næringspolitikk
Mobil: 926 31 836

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Ber om fortgang for innføring av miljøfleksibilitetsordning

Tariffkonferanse

FrP: – Det vi advarte mot har slått til

Disse fikk priser

Seminar om frihandelsavtaler og opprinnelse

Webinar om rømmingssikkerhet

Lakseskatten ett år etter: Investeringer for 30 milliarder ligger fortsatt i skuffen

Medlemsmøte Havbruk Nord

Årssamling Havbruk Nord

Vi søker ny kollega!