Leder i Arbeidsutvalget i Nordnorsk havbrukslag, Tor Anders Elvegård, ledet møtet. Fra FHL deltok blant andre veterinær Gunn H. Knutsen som er rådgiver i avdeling for helse og kvalitet. Hun gikk gjennom utviklingen av laksesykdommer og håndteringen av disse fra 1990 og fram til i dag, en utvikling som viser at antall sykdomsutbrudd av alvorlige sykdommer er redusert med en tredel parallelt med at produksjonsvolumet er firedoblet.
Utviklingen viser at tett samarbeid mellom næring, myndigheter og forskningsmiljøer har gjort det mulig å håndtere og kontrollere sykdomsutviklingen. Faktaark om temaet kan lastes ned her.
Knutsen orienterte også om nytt og endret fiskehelseregelverk som er basert på regelverket i EU som trådte i kraft 1. august 2008.
Christian Koren i Fiskehelse Nord orienterte om en foreløpig skisse til fiskehelseprosjekt. Han konkluderte med at samarbeidet med forvaltningen gir best resultater når næringen selv ligger i forkant og har solid faglig argumentasjon for sine forslag. Han understreket også at et fiskehelseprosjekt kan bidra til å styrke forvaltningsuavhengig kompetanse i landsdelen.
Eirik Wilkinson fra Nova Sea AS orienterte om erfaringene etter PD-utbruddet i Rødøy sommeren 2008.
Etter presentasjonene ble det åpnet for diskusjon og innspill til FHLs framlagte skisse til fiskehelseprosjekt i nord. Det kom inn en rekke gode og konstruktive forslag som nå blir tatt med videre i arbeidet. Konkrete målsettinger med hele prosjektet er å komme fram til en beskrivelse av beste oppdrettspraksis (GMP) knyttet til fiskehelse, utkast til beredskapsplan ved utbrudd samt et kursopplegg for bedriftene.
Det nedsettes en styringsgruppe samt en prosjektorganisasjon i regi av Fishelse Nord for å ta saken videre. I første omgang skal det utformes prosjektbeskrivelse, budsjett og framdriftsplan. Prosjektet blir presentert på årsmøtet i FHL Nordnorsk havbrukslag i Tromsø 8. og 9. januar 2009.
Vil du lese mer?
Dagens dyrevelferdsmelding viser at fiskehelse må settes i sentrum, sier Sjømat Norge om regjeringens melding.
Sjømat Norge støtter at blikket vendes mot Vestlandet, men forventer at ordningen blir teknologinøytral.
Teknologi- og servicekonferansen endrer navn til SmartSjø