– Vi var godt fornøyd med hovedinnretningen i regjeringens opprinnelige budsjettfremlegg, men ble svært overrasket over at det kom opp forslag om å fjerne permitteringsordningen til fiskeindustrien. Dette var et dramatisk forslag og ville om det ble iverksatt bidratt til masseoppsigelser i fiskeindustrien. At Venstre og KrF gjennom alle rundene i budsjettforhandlingene holdt fast på å videreføre permitteringsordningene har vært svært viktig. Ikke bare for oss som driver i næringen, men for alle kystsamfunnene langs kysten, sier Gunnar Domstein.
I arbeidet med statsbudsjett for 2014 kom det på bordet forslag om å stramme inn permitteringsordningene. Den generelle ordningen ble foreslått strammet inn slik at arbeidsgiverne skulle ha ansvaret for å betale kostnadene for de 20 første dagene ved permittering, mot tidligere 10 dager. Fiskeindustrien har i tillegg hatt unntak fra dette kravet ettersom fiskeindustrien ikke har kontroll over råvaretilgangen. Uvær, sesongfiskerier, og forbud mot å investere i flåten har gjort at industrien ikke har noen mulighet til å sikre seg en stabil råvaretilgang.FHL-lederen legger ikke skjul på at FHL har arbeidet aktivt med denne saken i sluttspurten av statsbudsjettet for 2014, og at FHL har vært svært tydelige på hva som ville blitt konsekvensen hvis permitteringsordningen ble avviklet som foreslått.
– Konsekvensen ville blitt at de fleste bedriftene måtte ha sagt opp fast ansatte i produksjonen, flagge ut produksjon eller gå over til bruk av innleid arbeidskraft. Vi er derfor svært glade for at budsjettavtalen nå gjør at dagens permitteringsordning videreføres, sier Gunnar Domstein.