Fiskeri og havbruk er av Europakommisjonen ikke ansett for å være av vesentlig negativ betydning for å nå klimamålene. Det er også grunnen til at fiskeri og havbruk ikke er inkludert i det første kriteriesettet i taksonomien.
– Det har hersket mye spekulasjoner om taksonomien, hva den er og hvilken effekt den vil ha. Vi ser at det har vært nødvendig å klargjøre hva taksonomien er og hva den ikke er – slik at man får ryddet i forståelsen av taksonomien, sier Andreas Engen Willersrud.
Willersrud representerer NHO i Brussel, og har fulgt saken på nært hold de siste to årene. Under Sjømat Norges webinar om EUs taksonomi og sjømatnæringen orienterte Willersrud om status i arbeidet.
– Taksonomien er et redskap som angir målbare kriterier for å hjelpe investorer å investere i bærekraftige økonomiske aktiviteter. Det er ikke en rangering mellom bærekraftige og ikke-bærekraftige selskaper. Taksonomien er et redskap for investorer for å på en strukturert måte klassifisere en investering som “grønn” eller ikke, forklarer Willersud.
En av målsetningene med taksonomien er å etablere en felles standard som definerer hva som må ligge til grunn for at et finansielt produkt, f.eks. et fond, kan markedsføres som “grønt” eller “bærekraftig”. Her har finansinstitusjoner til nå måttet ty til egenvurderinger av hva som er bærekraftige investeringer. Fra 2022 får de et tydelig regelverk å forholde seg til.
I Sjømat Norges taksonomi webinar benyttet Willersrud anledningen til å tydeliggjøre hva taksonomien har å si for fiskeri og havbruk.
Les mer her: EUs taksonomi
Taksonomi-eksperten avviste at det var negativt for sjømatnæringen at den ikke var inkludert blant de bransjer som allerede er blitt gjenstand for kriteriesetting, slik enkelte har fryktet.
– Mye av grunnen til at havbruk ennå ikke er klassifisert er fordi den ikke anses som en vesentlig utfordring knyttet til oppnåelse av klimamålene. Europakommisjonen har ansett at de bransjene som er blitt klassifisert, representerer en vesentlig større utfordring når det gjelder klimapåvirkning. Derfor det er grunn til å legge til rette for å endre bl.a. gjennom stimuleringer i finansmarkedet, sier Willersrud.
Taksonomien gjeldende for finansielle aktører
Han understreker at taksonomien ikke vil føre til en rangering av selskaper.
– Formålet med EUs politikk innen bærekraftig finans er å mobilisere privat kapital til å investere i aktiviteter som bidrar til å realisere omstillingen for å nå bærekraftmålene. Og gapet må tettes om man skal klare å nå de overordnede politiske målene, forklarer Willersrud.
Kommisjonen har i utviklingen av dette regelverket satt fokus på miljømessig bærekraft innenfor seks spesifiserte bransjer. Per nå foreligger det utkast for kriterier for to av seks miljøutfordringer. De to miljøutfordringene kommisjonen har begynt med er begrensning av klimaendringer og klimatilpasning.
Line Asker, tidligere fagdirektør for bærekraftig finans i Finans Norge og påtroppende direktør i The Governance Group, utdyper.
– Taksonomien er et klassifiseringssystem som bestemmer hvilke økonomiske aktiviteter som kan anses som bærekraftige for investeringsformål, forklarer Asker.
For å defineres som en bærekraftig økonomisk aktivitet må aktiviteten:
Når taksonomien trer i kraft i ved årsskriftet må finansielle aktører som markedsfører bærekraftige finansprodukter opplyse om porteføljens taksonomiandel. Det vil si hvor stor andel av investeringene som går til aktiviteter som oppfyller taksonomiens krav. Taksonomien vil også gjelde for utstedere av EU green bonds. I tillegg ilegges store selskap rapporteringskrav.
Henrik Stenwig, direktør for miljø og helse i Sjømat Norge, understreker at vilkårene for matproduksjon ikke fastsettes av taksonomien.
– Hovedelementet er at alle bransjer vil oppleve endringer og skjerpede krav når det gjelder de overordnede målene i Green Deal. For virksomheter utenom finansnæringen vil regelverket uformes gjennom flere generaldirektorater som vil være relevant for sjømatproduksjonen, sier Henrik Stenwig.
Sjømat utelatt fra første kriteriesett
Fiskeri og havbruk er ikke inkludert i det første kriteriesettet i taksonomien. Willersrud understreker at det at sjømatnæringen ennå ikke er klassifisert skyldes at sjømatnæringen har blitt vurdert til å ikke ha ett betydelig påvirkning på klimamålene.
De neste miljømålene vil være av større relevans for sjømatnæringen. Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, er klar på at det vil være positivt for sjømatnæringen at man blir målt på sitt reelle bidrag.
– Det at vi ikke er klassifisert betyr ikke at vi er for sent ute eller at det er noe negativt forbundet med det. Tvert imot hadde det vært ille om sjømatnæringen hadde hatt et så høyt klimaavtrykk at vi av den grunn var klassifisert. Taksonomien er et kraftfullt verktøy fordi det bidrar til å vri kapital og investeringer i grønn retning. Det skal i større grad basere seg på reelt avtrykk, og det er i vårt syn positivt på at vi blir målt på det vi faktisk gjør og det vi leverer av forbedringer, sier Ystmark.
– Vi har lav påvirkning, og vi vil kunne levere på de ulike områdene, sier Ystmark.
Andreas Willersrud deler Ystmark sin oppfattelse.
– Norge har bedre forutsetninger enn mange andre land. Her til lands har vi lang erfaring med strenge myndighetspålagte krav. Det har bidratt til bærekraftforbedringer i et bredt spekter av næringslivet. Er det noen som er godt rigget for å lykkes innen taksonomien så er det norsk næringsliv, sier Willersrud.
Kriterier gjeldende for fiskeri vil komme allerede i neste runde.
Sjømat Norge er tett koordinert med NFD i den pågående prosessen med regelverksutforming. Sjømat Norge er medlem av alle bransjeorganisasjoner på europeisk nivå, og jobber også tett med NHO for at sjømatnæringens innspill blir vurdert i utformingen av taksonomien.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Dagens dyrevelferdsmelding viser at fiskehelse må settes i sentrum, sier Sjømat Norge om regjeringens melding.
Sjømat Norge støtter at blikket vendes mot Vestlandet, men forventer at ordningen blir teknologinøytral.
Teknologi- og servicekonferansen endrer navn til SmartSjø