Stortinget er i sluttspurten med å vedta Totalberedskapsmeldingen. Sjømat Norge har forfektet at sjømaten må få en større plass i meldingen. Forrige uke avholdt Stortingets Justiskomite høring om Totalberedskapsmeldingen. Sjømat Norge deltok i høringen med adm. dir. Geir Ove Ystmark og fagsjef Martine Werring-Westly.
-Fisk er mat, og mat er viktig for forsyningssikkerheten, slo Ystmark fast i høringen. Ystmark understreket at forsyningslinjene er internasjonale.
Sjømat Norge var tydelige på at sjømaten må få en langt større rolle i meldingen.
Det produseres nok fisk i Norge til å dekke godt over halvparten av energibehovet til alle nordmenn ved en isolasjon av landet, påpekte Sjømat Norge i høringen. Sjømat Norge mener at det derfor er feil å bruke selvforsyningsgrad som hovedmål for matvareberedskapen. Selvforsyningsgraden viser hva vi spiser i en normalsituasjon. I en krise vil kostholdet endres. Vi kan spise langt mer sjømat ved en krise. Derfor mener Sjømat Norge at beredskapspotensialet må brukes.
Sjømat Norge vektla også at forsyningslinjene er internasjonale.
– Pandemien og krigen i Ukraina har synliggjort sårbarheter, men erfaringene viser at globale forsyningslinjer fungerer under ekstreme forhold, slo han fast.
Sjømat Norge frykter at det legges opp til isolasjonisme, og understreket at vi må vektlegge internasjonalt samarbeid. Sjømat Norge etterlyste et større fokus på EØS og internasjonalt samarbeid i meldingen.
Norge er avhengig av et nært og godt samarbeid med EU og en velfungerende EØS-avtale. I en tid hvor vår ønskeliste til EU er lenger enn det vi har krav på, er det viktig å ikke svekke vår forhandlingsposisjon. Det går ut over norske interesser.
Sjømatnæringen bidrar med aktivitet langs hele kysten og ut i havområdene. Næringen er viktig for å sikre norsk suverenitet!
I spørsmålsrunden ble det stilt spørsmål ved om Norge kan øke selvforsyningen av ingredienser til fiskefôr.
Sjømat Norge var tydelige på at komiteen også her bør vektlegge internasjonalt samarbeid, og at vi både importerer og eksporterer ingredienser til mat og fôr. Sjømat Norge var tydelige på at Norge har muligheter til å øke produksjonen av fôrråvarer, og at myndighetene må legge til rette for reell økning i produksjonen av ingredienser som kan supplere bruken av mais, soya og raps.
-Fiskefôrindustrien har sammen med Sjømat Norge og Bellona vist veg, sier Ystmark. Han viser til #Råvareløftet som er et felles initiativ for å lykkes med oppskalert produksjon av fôrråvarer.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge mener sjømat må få en større plass i Totalberedskapsmeldingen. Under høringen på Stortinget understreket vi...
Unge står i kø for å løse oppdrettslaksens utfordringer.
Marte Vassbotten (37), Ole Troland (31) og Simon Nesse Økland (48) går inn i arbeidsutvalget.