– Arendalsuka som starter 13. august er en heksegryte av store og små seminarer, politiske debatter og treffpunkter der vi ser en fordel av å være til stede. Miljø- og næringspolitikk er også i år viktige tema der vi må gi sjømatnæringen en stemme både politisk og for å bidra med faktainformasjon, sier Aina Valland som er direktør for næringsutvikling og samfunnskontakt i Sjømat Norge.
Sammen med administrerende direktør Geir Ove Ystmark og informasjonssjef Øyvind Haram kommer Valland til å delta delvis som medarrangører, paneldeltakere og ved å holde foredag. I tillegg er det mye møteaktivitet som er lagt til Arendal siden mange aktører er samlet i byen disse dagene.
Blant arrangementene Sjømat Norge bidrar på er Godsalliansens samling på seilskuta Statsraad Lemkuhl mandag der tema er transport og miljø. Onsdag og torsdag skal Ystmark og Valland holde innlegg på flere tema som sjømatnæringens plass i fremtidig næringsutvikling og kystforvaltning, bærekraft, plastforsøpling, og elektrifisering i havbruk.
Representanter for medlemsbedrifter i Sjømat Norge kommer i tillegg til å være med på en serie med minidebatter i forbindelse med et arrangementssamarbeid mellom Norges Sjømatråd og Dagens Næringsliv. Tema der er sjømatkonsum, verdiskaping og teknologi.
Arctic Race
I nord går Arctic Race of Norway av stabelen. Sykkelløpet er i år lagt til Finnmark, og laksenæringen er fortsatt en viktig sponsorpartner. Årets ritt sendes på TV-kanaler i 190 land, hvorav 146 sender direkte. Selskapene i nord og Sjømatrådet står for aktivering av sponsoratet. Sjømat Norge og representanter fra havbruksæringen skal i tillegg delta på et Hurtigruteseminar fredag, der bl.a. statsministeren vil være til stede. Hurtigruta legger til kai i Kjøllefjord på ettermiddagen slik at deltakene kan overvære målgang på sykkelløpets 2. etappe.
Nor-Fishing
Uka etter er det Nor-Fishing i Trondheim der det tradisjon tro er en mengde arrangementer og sideaktiviteter i byen. Nor-Fishing er i år vertskap for et møte mellom Sjømat Norge og fagforbundene som organiserer sjømatnæringens ansatte. Videre er Sjømat Norge på plass med egen stand der hovedtema i år er prosjektet “Sjømat 2030 – et blått taktskifte”. Sjømat Norge arrangerer i tillegg miniseminar og mingling med inviterte gjester på restaurant Ni Muser tirsdag, samt et internt medlemsmøte på Værnes torsdag.
Svanøykonferansen
Regnbueørret er hovedtema på konferansen på Svanøy i Sogn og Fjordane 22.-23. august. Til møtet kommer foredragsholdere som har kunnskap om og kan påvirke rammebetingelser, produksjon, markedsføring og salg av regnbueørret. På foredragslista står også fiskeriminister Per Sandberg som skal snakke om rammevilkårene for ørretproduksjonen fram mot 2025.
Husøydagan
Fra fredag 24. august er Husøydagan igang. Der blir det fiskeripolitisk seminar der medlemsbedriften Br. Karlsen er sentral i arrangementet. Både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre har meldt ankomst, så også Sjømat Norge.
– Vi opplever at stadig flere forstår at sjømat og næringens utviklingmuligheter er et viktig politisk tema. Derfor er det gledelig at vi blir invitert inn i stadig flere arrangementer gjennom hele året. Det betyr dessverre at vi ikke kan si ja til alt, men vi forsøker å bidra på alle arenaer der vi har kapasitet, sier Aina Valland.
– Vår erfaring er at deltakelse er viktig både for å gi informasjon og bidra til forståelse for at sjømatbedriftene og leverandørene til næringen blir stadig viktigere for landet i årene som kommer.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.
Kritisk blikk, krever og mer åpenhet. Bli med og hør hvordan laksen har det.