• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Sjømat 2035

Sjømat 2035

Publisert 20.08.2025 av Katinka Kolaas Ekmann

Sjømat Norge

Sjømat 2035: Sjømatens rolle i fremtidens matproduksjon 

Sjømat Norge lanserte i dag Sjømat 2035. Planen ble overrakt fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss under åpningen av Aqua Nor i Trondheim.  

Styreleder i Sjømat Norge Line Ellingsen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Sjømat 2035 tar utgangspunkt i FNs bærekraftmål, og viser hvordan sjømatindustrien skal være Norges viktigste bidragsyter til FNs bærekraftsmål – gjennom levering av sjømat, marine ingredienser, produksjonskompetanse og verdensledende teknologi. 

– Vi vil produsere mer sunn sjømat på en måte som tar vare på både havet og lokalsamfunnene langs kysten. Målet er å øke produksjonen med minst 50 prosent innen 2035 og samtidig være blant verdens beste på bærekraft, sier Line Ellingsen, styreleder i Sjømat Norge. 

Line Ellingsen, styreleder i Sjømat Norge. Foto: Tone Molnes

FN peker på at klimaendringene og matsikkerhet er våre to største globale utfordringer. Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen tilsier også at vi ikke har samme robusthet i matleveransene. Dette gjør at vi må ha økt fokus på matberedskap.  

Havet representerer både en unik mulighet og en forpliktelse til å bidra til verdens økende behov for klimavennlig mat. Norsk sjømatproduksjon kan spille en nøkkelrolle for Norsk og Europeisk matvareberedskap i en krisesituasjon.  

Sjømat 2035 er en ambisiøs plan. Sjømatnæringen skal bidra til en bærekraftig vekst i norsk matproduksjon med minst 50% innen 2035. Økningen vil være et viktig bidrag til FAOs anslåtte økning i etterspørselen etter mat i samme periode.  

For å få til dette må Norge legge til rette for og forvalte våre naturgitte fordeler for høsting og produksjon av sjømat, slik at produksjonen økes på en bærekraftig måte.  

Sjømat Norge definert fem mål for sjømatnæringen de neste 10 årene.  

Fem hovedmål mot 2035 

  1. Økt matproduksjon – utnytte nye råvarekilder, utvikle teknologi som forlenger holdbarhet og reduserer matsvinn, og bærekraftig høsting av dagens kjente kommersielle- og uutnyttede arter. 
  1. Positiv samfunnsutvikling – skape flere attraktive arbeidsplasser, styrke kystsamfunn og en bli tydelig aktør i totalberedskapen. 
  1. Spille på lag med fisken og havet – bedre fiskevelferd hvert år, påse at egen påvirkning av miljøet er innenfor akseptabelt nivå, og fortsatt opprydding av avfall langs kysten. 
  1. Løsning på klimautfordringen – kutte klimagassutslipp med minimum forpliktelsene i Parisavtalen, velge ressurser i fôrproduksjon som reduserer klimautslipp og er ressurseffektiv, pådriver for produksjon og tilgang på fornybar energi for å sikre næringen nok ren energi, og gå fra lineære til sirkulære verdikjeder. 
  1. Ivareta artsmangfoldet – råvarer fra bærekraftig høstede bestander, mer forskning på påvirkning, og drift som ivaretar villaks og øvrig biologisk mangfold. 

Les Sjømat 2035 her:

SJOMAT2035_20x28cm-korr7Last ned

Vil du lese mer?

Sjømat 2035

Publisert 20.08.2025 Sjømat Norge

Sjømatnæringen som nøkkel til fremtidens matsikkerhet.

Ingrid Lundamo ny regionsjef i Havbruk Vest

Publisert 20.08.2025 Sjømat Norge

Ingrid Lundamo blir ny regionsjef i Sjømat Norge Havbruk Vest.

Jørn Pedersen blir ny fagsjef i Sjømat Norge

Publisert 20.08.2025 Sjømat Norge

Jørn Pedersen har takket ja til å bli ny fagsjef i Industriavdelingen i Sjømat Norge.

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies