• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Silda en miljøgodbit

Silda en miljøgodbit

Publisert 01.04.2009 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Foto: (c) Eksportutvalget for fiskDet er foreløpige tall fra Sintef som viser dette. Norskfanget sild som er fryst, produsert og transportert til dagligvarehyllene i Moskva står for et samlet klimagassutslipp på 1,19 CO2-ekvivalenter.

Til sammenligning står svinekjøtt for et utslipp på 4,9 til 6,4 kg CO2, og storfe fra 14,5 til 15,8 kg, i følge ulike undersøkelser.

– Dette bekrefter noe vi har hevdet i lang tid, at sjømat er en klar klimavinner. I fjor fikk vi tall som viser at oppdrettslaks står for et svært lavt klimagassutslipp, og nå ser vi altså at også silda er enda mer miljøvennlig, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i FHL.

Han presenterte tallene under Fiskeri- og havbruksnæringens landsforenings årsmøte i Bodø tirsdag.

– Ekstra gledelig er det når vi vet at de største kvanta med sjømat som eksporteres fra Norge er nettopp sild. Tar vi med at klimagassutslippet fra et kilo potet bare er 0,2 kg CO2, så øyner vi kanskje en renessanse for den rotnorske kombinasjonen av sild og potet? sier Lerøy.

Tallene er beregnet i forbindelse med et større prosjekt finansiert i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond for å utarbeide et miljøregnskap for en rekke fiskearter. Prosjektet har som mål å foreta en analyse av flere produkter fra norsk fiskeri, havbruk og landbruk, for å få fram sammenlignbare tall.

Analysen vil også kunne vise hvor i verdikjeden energiforbruk og klimagassutslipp er størst for å gi grunnlag for å kunne sette inn relevante tiltak.
Hovedprosjektet skal være ferdig mot slutten av året.


Vil du lese mer?

Statsbudsjettet 2026: – Avgiftsøkninger som svekker konkurransekraften 

Publisert 01.04.2009 Sjømat Norge

Sjømat Norge er overrasket over at det legges frem forslag om nye avgifter på både havbruk og...

Fremtidens matsystemer: Derfor må sjømaten få en nøkkelrolle

Publisert 01.04.2009 Sjømat Norge

Norge står foran en omfattende gjennomgang av hele matsystemet. I sitt høringsinnspill til regjeringens arbeid med «Fremtidens...

Miljøteknologiordning uten tilstrekkelig fleksibilitet

Publisert 01.04.2009 Sjømat Norge

Det er bra at regjeringen har lyttet til høringsinnspillene og ikke satt krav til oppsamling av organisk...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies