Pizza er ut, sushi er inn. Stadig flere vil ha sunn mat både til hverdags og hygge. Bli med ut på og under, se hvor det hele kommer fra!
Stadig flere spiser rå-laks. Få aner noe som helst om hvor laksen kommer fra. Nå har du muligheten til å gjøre noe med det.
Trøndelag er et av verdens beste naturgitte områder for produksjon av ernæringsrik laks. Over 50 prosent av den totale eksporten fra Trøndelag er i dag laks, noe svært få er klar over. Se sushi svømme ønsker å vise hvordan laksen produseres.
Forskning
Som en del av Forskningsdagene arrangeres det derfor tur lørdag 28.september til en av Lerøys havbrukslokaliteter utenfor Hitra. Vi har vi leid en hurtigbåt med plass til 200 personer og inviterer DEG ut på tur.
– Vi vil gjerne ha med flest mulig, liten og stor. Turen er nesten gratis. Vi vil gjerne vise frem slik at alle kan få se og lære litt mer hva det er en eter og hvordan produksjonen foregår, sier regionsjef i Midtnorsk Havbrukslag i FHL, Jon Arne Grøttum.
Forskere fra NTNU vil og gi smakebiter på hva det forskes på i havbruksnorge på vei utover med båten. I tillegg blir det og en titt på hva som befinner seg i Trondheimsfjorden
– Forskningsdagene har som tema å skape begeistring og forståelse for forskning. Vi gjør dette sammen med NTNU og kan garantere en engasjerende og spennende dag, sier Grøttum.
Smak
Fremme på merdkanten vil en selv kunne fôre laks, på fôrflåten blir det anledning til å ta et ”dykk” under merden ved å selv styre kamera og se hvordan laksen har det. På vei tilbake serveres det sushi til alle.
– Vi har fått med oss Bryggen Asian Cooking, som virkelig kan å tilbrede vår fantastiske råvare. Her vil alle få muligheter til å lære mer mer om sushi og ikke minst, smake på delikatessen.
PS: Skal vi være helt korrekt, så heter rå laks egentlig ikke sushi. Sushi er japansk og betyr marinert ris (ris blandet med eddik). Ofte forbinder folk sushi med rå fisk, det stemmer ikke. Sushirestauranter serverer gjerne marinert og stekte produkter. Risbiten med laks på toppen heter nigri, ruller du det sammen heter det maki. Fortvil ikke – vi forteller deg mer om det hele 28. september!
Kontakt:
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?