Palmeolje er ikke energikilde i fiskefôr


Publisert 28.03.2014 av Øyvind André Haram Sjømat Norge  Havbruk  Fiskefôr  Fagområder  

Fôr til oppdrettslaks består av vegetabilske og marine råvarer. Palmeolje inngår ikke som energikilde i fôret, men kan bli benyttet som teknisk hjelpemiddel.

Tidligere denne uka ble det kjent at landbruket bruker palmeolje som råvarekilde i kraftfôr til melkekyr for å få melk med høyt fettinnhold. Selv om palmeolje er en god råvarekilde for husdyr og fisk, har fiskefôrprodusentene valgt å ikke bruke palmeolje som energikilde i fôr til oppdrettsfisk.

Fiskefôrprodusentene bruker imidlertid sertifisert palmeolje som teknisk hjelpemiddel for å stabilisere og hindre lekkasje av fett fra fôrpellets. Bruken innebærer i praksis at fiskefôr inneholder godt under 1% palmeolje.

– Andelen av palmeolje er beskjeden og anvendes ikke for å dekke ernæringsmessig behov for fisken, kun teknologisk formål, understreker adm. direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). Bruken har ingen betydning for fettsammensetningen i fiskefileten.

Fiskefôrprodusentene benytter kun sertifisert palmeolje av bærekrafthensyn. Bruk av ikke-sertifisert paljemolje er miljømessig omstridt ettersom nydyrking er en av årsakene bak nedhugging av regnskoger i Malaysia og Indonesia. Den vanligste sertifiseringsordingen for palmeolje er RSPO. Mer informasjon på http://www.rspo..org

– Når det gjelder bruk av palmeolje direkte i humant kosthold, er det også omstridt av ernæringsmessige årsaker. Men dersom palmeolje faktisk hadde blitt brukt som råvare i fiskefôr, ville det ikke vært problematisk fordi stoffskiftet hos laks er annerledes enn hos mennesker og det vil derfor ikke endre fettsammensetningen i fisken som går til forbruker, sier Ystmark.

Vil du vite mer?

 
Are Kvistad
Are Kvistad
Kommunikasjonsdirektør
Mobil: 478 07 910
Henrik Stenwig
Henrik Stenwig
Direktør miljø og helse
Mobil: 918 20 072

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Miljøseminar i Florø

Premierer ikke miljøbevissthet godt nok!

Årssamling, Sjømat Norge havbruk vest

Her er den nye tekse-gjengen

LetSea gikk til topps

Byråkrati med muligheter eller begrensninger?

Nord i Sør 2018

Årssamling, Sjømat Norge havbruk midt