(fremsidebilde: Linda Grandlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet presenterer de nye rådene. Foto: Sjømat Norge)
– Sjømat er og blir en kostholdsvinner. Det har det vært siden tidenes morgen. Nå må politikerene også ta grep for å sikre at mat servert i offentlig regi i større grad følger kostholdsrådene, sier Sjømat Norges administrerende direktør, Geir Ove Ystmark.
Sjelden før har kosthold vært så høyt på agendaen som under årets Arendalsuke. Årsaken ligger selvsagt i fremleggingen av de reviderte kostholdsrådene. Rådene ble sist revidert i 2012. Helsedirektoratet har hatt en omfattende prosess, over flere år, i forkant av lanseringen.
De nye rådene er nok en gang tydelig når det gjelder sjømat: Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt. (råd nr 4)
– Sjømat er bra for oss og bra for planeten. Norge er heldige som har tilgang til så mye forskjellig sunn og god sjømat, sier Ystmark.
– Vår utfordring har vært at konsumet av sjømat i Norge har falt de siste årene, særlig hos barn og unge.
En åttendeklassing spiser mer smågodt i uka enn sjømat, det bør bekymre samtlige politikere.
– Hva kan gjøres?
– Helsemyndighetene må sterkere på banen for at de offentlige innkjøpsordningene skal følge opp de nasjonale kostholdsrådene. Videre må sjømaten gis mer plass i Mat- og helsefaget, slik at barn og unge lærer å lage skikkelige gode sjømatretter.
Sjømat Norge har som et tiltak engasjert seg sterkt i arbeidet #MerAv, hvor det har vært utarbeidet undervisningsopplegg rettet mot elevbedrifter og kostholdsarbeid i ungdomsskole og videregående via Ungt Entreprenørskap (UE) I tillegg arrangerer Sjømat Norge, via MerAv arbeidet, konkurranse om Norges sunneste kantine for tredje året på rad. Her er målsettingen å sette det vi skal spise mer av på agendaen. MerAv har sammen med norske myndigheter forpliktet seg tilå øke konsumet av grove kornprodukt, frukt og grønt i tillegg til sjømat med 20 prosent.
– Nå må myndighetene og vi som bransje kjenne vår besøkelsestid og legge til rette for å øke konsumet av sjømat i Norge. Det er viktig for folkehelsen, avslutter Ystmark.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Sammen med NHO Mat og Drikke arrangerer Sjømat Norge tradisjonen tro årets Tariffkonferanse. Tema er som vanlig...
Dødelighetstallene fortsetter å falle, viser ferske tall for første kvartal.
Sjømathandelen med USA preges fortsatt av stor uro.