Den 8. april kom det en forskrift som regulerer nærmere om dekningen av lønn fra det offentlige i disse 18 dagene, se; https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-04-08-757.
På flere områder adskiller dette seg fra regelverket om lønnsplikt for arbeidsgiver etter permitteringslønnsloven.
Forskriften fastsetter at folketrygden, etter arbeidsgiverperioden på 2 dager, dekker lønn i 18 kalenderdager med unntak av lørdag og søndag. Disse kalenderdagene regnes uavhengig av om arbeidstakeren skulle hatt tjenestefri eller fravær. Stønaden gis altså for 5 dager per uke, uavhengig av om dette skulle vært arbeidsdager. Dette er annerledes enn dekningen i arbeidsgiverperioden etter permitteringslønnsloven, hvor det kun utbetales lønn for dager hvor arbeidstaker skulle ha arbeidet.
Dette betyr også at dekningsperioden på 18 dager, ikke utvides ved delvis permittering.
Les også: Spørsmål og svar om korona
Når det gjelder dekningsgrad så beregnes stønaden etter en dagsats basert på månedsinntekt, som tilnærmet utgjør full lønn. Dekningen begrenses imidlertid til 6 ganger grunnbeløpet.
Arbeidsgiver som har forskuttert lønn i denne perioden kan få dette refundert av NAV, begrenset oppad til 6 G, se § 8. Arbeidsgivers rett til refusjon er begrenset til permitteringsperioder som startet før 20. april.
Forskriften fastslår at stønaden gis til arbeidstakere som har mottatt permitteringslønn fra arbeidsgiver etter permitteringslønnsloven. Dette tyder på at fiskeindustrien ikke omfattes av de nye stønadsreglene, da «fiskeforedlingsbedrifter» er unntatt fra permitteringslønnsloven, hvilket også er bekreftet av departementet. Se eget brev her: Spørsmål om endringer i permitteringsregelverket gjelder også for fiskeindustrien. Vi arbeider med å få endret konklusjonen i departementets brev, og har i den anledning sendt brev til departementet, les her. Spørsmålet om fiskeindustrien omfattes må foreløpig betraktes som uavklart.
Forskriften gis med virkning fra 20. mars og gjelder frem til 31. oktober.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.